Zlaté ruky: Príbeh paličkárov

Zlaté ruky: Príbeh paličkárov

Čo vám príde na um, keď sa povie palica? Asi najskôr niektoré zo známych prísloví: Každá palica má dva konce, alebo Krivá palica má krivý tieň. Palica bola kedysi obávaným strašiakom detí a  častým výchovným prostriedkom. Večne v kúte ,v stálej pohotovosti. No ale palice boli aj iné a niekto ich musel aj vyrobiť. O ich funkcii, účele, tvaroch , výrobe aj remeselníkoch  si povieme dnes v s Hanou Michalčíkovou v jednej z častí nášho letného seriálu s názvom: Zlaté ruky.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme si dnes povedali, že palice tu boli odjakživa a človek si nimi pomáhal, alebo sa pýšil. Preto poznáme úplne jednoduché ,aj vyrezávané a krásne ozdobené.  Za každou jednou stojí zručný majster a kým kedysi tie pastierske vyrábali pastieri, dnes im pomáhajú rezbári. Palice mali rôzne názvy: kyjaky, tie slúžili pri love, vatrálmi s dolu okutým kyjakom sa zahrabávala vatra. Kuľagy – hrky boli zasa zvukové palice s kovovými krúžkami, banícke palice s mosadznou sekerkou ohnutou nahor sa volali – fokoše a tie  richtárske zasa ferule. Dnes sa ich výrobe venuje aj  muž, ktorému to ako zistila Hana Michalčíková „ ani palicou z hlavy nevytlčieš.“

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme si dnes hovorili ako dokážu napríklad pastierske palice inšpirovať  ich výrobcov. Aj o tom, ako sa dá obyčajná palica povýšiť tvarovaním , vyrezávaním a ozdobami na majstrovský kus, ktorý dopĺňa vzácne zbierky . Meracie palice slúžili aj na meranie priadze,  plátna, či  dreva .Hrobárskou palicou-tzv. merťuchom  merali jamu pre mŕtveho alebo mŕtveho pred zhotovením truhly. No a na Detve  merťuch zapichovali aj do záhonov zeleniny, ktorú mal chrániť pred hmyzom .Silná tradícia výroby palíc bola aj v obci Kšinná . Za jedným z majstrov- paličkárov zašla do dielne Hana Michalčíková.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V stolárskej dielni sa s majstrom- paličkárom Dominikom Vojtekom stretla Hana Michalčíková. Palice však dokážu učarovať nielen remeselníkom so zlatými rukami, ale predstavte si, aj ľuďom poštekleným múzou.  Mladá poetka Katarína Džunková napísala zbierku s názvom: Palica brata a palica slnka. Kde jedna predstavuje nášho blížneho a druhá prírodu  a sú to vlastne naše barly, ktoré nám pomáhajú v živote nespadnúť.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame