Folklórne leto - priamy prenos z Nadlaku

Folklórne leto - priamy prenos z Nadlaku

V rámci projektu Folklórne leto prinesieme poslucháčom Reginy Západ v sobotu 23. septembra posledný priamy prenos, tentoraz od vzdialených Slovákov v Rumunsku.

Zájdeme do mestečka Nadlak v západnom Rumunsku neďaleko hraníc s Maďarskom. Hoci Slováci tam žijú aj v obciach župy Bihor, či v meste Temešvár, najviac ich je v Nadlaku v Aradskej župe. Takmer polovicu zo siedmich tisícok obyvateľov Nadlaku tvoria Slováci. Ich predkovia tam začali prichádzať pred 200 rokmi zo Slovenského Komlóša, boli medzi nimi aj roľníci z Dolnej zeme, Gemera, Liptova a Oravy.

Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku s cieľom zachovať národnú identitu Slovákov na Dolnej zemi pripravuje už 19. ročník festivalu Cez Nadlak je... Od svojho piateho ročníka má festival aj medzinárodný charakter - súťažia slovenskí interpreti z Rumunska, Maďarska, Srbska, či Chorvátska v troch vekových kategóriách. Prehliadka bude v dňoch 21- 24. septembra a vyvrcholí v nedeľu galakoncertom. Účinkujúcich sprevádza orchester pod vedením Ondreja Maglovského. Rádio Regina bude odtiaľ vysielať naživo hodinu v relácii Panoráma a následne budúci týždeň odvysiela na pokračovanie seriál reportáží o živote Slovákov v Nadlaku.

Počúvajte nás v sobotu, 23. septembra po 10:00

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame