Svätý Štefan a štefanská zábava

Svätý Štefan a štefanská zábava

Meno Štefan znamená koruna. Štefan bol prvým Ježišovým učeníkom , ktorý podstúpil za neho mučenícku smrť. Bol diakonom prvej Cirkvi, mal za úlohu starať sa o vdovy a chudobných. O jeho živote sa v krátkosti píše v Skutkoch apoštolov. Mimochodom práve dnes, na druhý sviatok vianočný po advente sa prvýkrát mohlo zabávať. O štefanských zvykoch a zábavách sa Mária Babinská zhovárala s etnologičkou Zuzanou Beňuškovou. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

   

Na svätého Štefana 26. decembra chodili koledníci vinšovať, za čo dostávali výslužku. Atmosféra v rodinách a domácnostiach bola uvoľnenejšia, či veselšia. Už sme spomínali, že zavčas rána chodievali mládenci brodiť kone. Častým zvykom v tento deň bolo umývanie sa v studenej vode, aby sa zabezpečilo zdravie a sila v budúcom roku. A večer bol vyhradený zábavám. A samozrejme na druhý sviatok vianočný  sa navštevujú príbuzní, či známi. Ako oslavuje Štefana, kolega Štefan Chrappa, ktorá pripravuje v rozhlase náboženské relácie? Oslovila ho Mária Babinská.   

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Verím, že aj vy si vychutnávate pohodové chvíle s rodinou, možno tiež oslavujete meniny a niektorí sa aj chystáte na štefanskú zábavu. Tak, krásny sviatočný deň.

Autor: Mária Babinská; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame