Tokárstvo - netradičná práca s drevom

Tokárstvo - netradičná práca s drevom

Cítiť vôňu a jemnosť dreva, vidieť jeho tajomstvo, odhaľovať kresby skryté v ňom, vytvoriť predmet, ktorý vnesie do príbytku tak dobre známu blízkosť a dôvernosť. Jozef Szabo z Devínskej Novej Vsi sa už 40 rokov venuje zanikajúcemu remeslu tokárstvu a vo svojej dielničke vyrába z voňavého dreva misky, svietniky, taniere, hrkálky a iné drobnosti do interiérov. Tatiane Šuškovej o začiatkoch svojej tvorby povedal:  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kolárstvo, debnárstvo, stolárstvo, košíkarstvo, šindliarstvo, rezbárstvo. Široká škála remesiel spojených s drevom hovorí nielen o tom, že ho bolo na našom území vždy dostatok, ale aj o tom, že pri výrobe predmetov každodenného, ale aj umeleckého charakteru šlo aj o jeden z najvďačnejších materiálov. Ako to len muselo v domácnostiach našich predkov krásne voňať drevom. A zoznam drevospracujúcich remesiel dopĺňa aj tokárstvo, ktoré mu sa už viac ako 40 rokov venuje Jozef Szabó z Devínskej Novej Vsi. Tatiane Šuškovej o dnes už zanikajúcom remesle povedal: 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tokárstvo, spracovanie dreva pomocou rotácie, žije aj vďaka šikovným rukám a zanieteniu Jozefa Szaba z Devínskej Novej Vsi. Jeho tvorbu nám priblížila Tatiana Šušková.   

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame