Sedemdesiat rokov FS Dimitrovec

Sedemdesiat rokov FS Dimitrovec

Veľkolepá oslava jubilea. V Dome kultúry Zrkadlový háj v Bratislave sa uplynulú sobotu stretli speváci, tanečníci a hudobníci, ale aj nadšenci folklóru. Bola tam premiéra predstavenie Folklórneho súboru Dimitrovec a Folklórneho súboru Lipa pri príležitosti osláv 70. výročia založenia.  Námet, scenár a réžiu mal na starosti Imrich Béreš. Zhovárala sa s ním Mária Babinská.  

Sedemdesiat rokov FS Dimitrovec - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najskôr to bol železničiarsky umelecký súbor, potom  Dimitrovec a neskôr v roku 1989 sa premenoval na Lipu. Tieto súbory majú jubileum, oslavujú sedemdesiatku. Program Generácie, ktorého premiéra bola tento víkend bol veľmi bohatý. Návštevníkom ponúkli hudobné, spevácke, či tanečné čísla. Napríklad Trávnice z Horehronia, Metlový, Tance z Veľkého Čerkésu, Horehronské, Tance z Horných Pršian, či Svadobnú hudbu a mnohé ďalšie. Zaujímavé je, že od roku 2008, čiže už 10 rokov, je opäť na folklórnej scéne súbor Dimitrovec – seniori, ktorý združuje bývalých tanečníkov. Snažia sa sebe i svojim priaznivcom dokázať, že folklór nie je len fyzickým výkonom ale celoživotným životným štýlom a najmä potešením. Mária Babinská opäť oslovila Imricha Béreša. Najskôr mu položila otázku koľko bolo účinkujúcich. 

Sedemdesiat rokov FS Dimitrovec - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dimitrovec a Lipa, folklórne súbory na ktoré môžeme byť hrdí. V mnohých krajinách prezentovali tradičnú slovenskú kultúru. Medzi ich najväčšie úspechy patrí napríklad Zlatá Palma na medzinárodnom festivale v Mexiku, Zlatá Valaška v poľskom Zakopanom, či vystúpenie pri príležitosti 100. výročia narodenia Mahatmá Ghandího v Indii.


Autorka: Mária Babinksá; Foto: FS Dimitrovec

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame