Remeslo má zlaté dno - Pekár

Remeslo má zlaté dno - Pekár

Remeslo má zlaté dno, povedal si pred viac ako dvadsiatimi rokmi Jaroslav Božik z dedinky Jacovce a rozhodol sa vyučiť za pekára. Podporila ho v tom aj rodina, keďže jeho otec je pekár a tak v obci neďaleko Topľčian otvorili malú rodinnú pekáreň. Dnes v nej upečú denne dvetisíc chlebíkov a päťtisíc rožkov a zásobujú malé predajne v topoľčianskom aj nitrianskom regióne. A chlebík robia stále podľa pôvodnej – tradičnej receptúry. Jaroslav Božik Jolane Čulákovej počas jednej z nočných smien, ktorá začína už okolo obeda a končí o tretej ráno, predviedol, ako sa pečie pravý kváskový chlieb.   

Remeslo má zlaté dno - Pekár I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pečenie chlebíka v malej rodinnej pekárni si vyžaduje profesionálnych pekárov. Pribúdajú však ľudia, ktorí si chlieb radi upečú doma a tomuto remeslu sa naučili z návodu na internete.

Katarína Masná – Rosová pochádza z dedinky Nadlice, ktorá leží pri Partizánskom a objavila čaro pečenia domáceho chlebíka. Najprv piekla iba pre svoju rodinu a postupne začali pribúdať záujemcovia zo širšieho okruhu známych. No a Katka, ktorá objavila remeslo pekárky, teraz zvažuje, že v tom bude pokračovať vo vlastnej pekárni. Rozprávala sa s ňou Jolana Čuláková.

Remeslo má zlaté dno - Pekár II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Remeslo pekára má naozaj zlaté dno. Jesť treba každý deň a ako sa ukazuje, ľudia objavujú čaro tradičného pečenia a kvalitných surovín a vracajú sa späť k poctivej a fortieľnej robote.  

Autor: Jolana Čuláková; Ilustr. foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame