Škola tradičného slovenského remesla

Škola tradičného slovenského remesla

V lete budeme stretávať slovenských remeselníkov na trhoch, na hradoch a zámkoch, na folklórnych festivaloch. Obdivujete aj vy tradičné slovenské ľudové remeslo? A čo tak sa nejaké naučiť? Nie je to také zložité – do piatich remeselníckych dielní vás zavedieme v našom seriáli tento týždeň. Ide o školu remesiel ÚĽUV-u, kde vás naučia minimálne základy remesla. Dnes zájdeme za hrnčiarmi. S riaditeľkou Regionálneho centra remesiel ÚĽUVu Bratislava – Oľgou Fratričovou sa zhovára Marcel Hanáček.

Škola tradičného slovenského remesla - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Tento týždeň objavujeme zlaté dno slovenského remesla. S remeselníkmi a ich tradičnými výrobkami sa budeme v lete stretávať na rôznych festivaloch, či jarmokoch. S výrobkami tých, ktorých navštívime dnes, sa stretneme aj na folklórnych festivaloch, lebo opasky, či krpce sú z kože. Predtým, než zájdeme do dielne, si opäť vypočujeme úvod k remeslám, ktoré spracúvajú kožu. S riaditeľkou Regionálneho centra remesiel ÚĽUVu Bratislava – Oľgou Fratričovou sa zhovára Marcel Hanáček.

Škola tradičného slovenského remesla - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Okrem tulca na šípy si dokážete vyrobiť aj vlastné krpce, či peňaženku a ďalšie drobnosti. Ak by ste radšej niečo jemnejšie pre naozaj šikovné prsty, môžete vyskúšať paličkovanú čipku. Aj to sa dá naučiť.

Tradičné ľudové remeslo dnes zažíva renesanciu, ľudové motívy vidíme v obliekaní, v bytových doplnkoch, súčasní dizajnéri často pracujú s ľudovým dekorom aj tam, kde by sme to nečakali. Ak sa chcete naučiť niektoré z ľudových remesiel, nie je to nemožné. Niekedy dokonca nepotrebujete ani toľko talentu ako trpezlivosti. Dnes sa pozrieme medze účastníčky školy paličkovania. S riaditeľkou Regionálneho centra remesiel ÚĽUVu Bratislava – Oľgou Fratričovou sa zhovára Marcel Hanáček.

Škola tradičného slovenského remesla - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Tradičné slovenské remeslo mnohí obdivujeme, ale skúste sa nejaké naučiť. Tento týždeň sme v škole ľudových remesiel a dnes si povieme o jednom z najtradičnejších – o drotárstve. S riaditeľkou Regionálneho centra remesiel ÚĽUVu Bratislava – Oľgou Fratričovou sa zhovára Marcel Hanáček.

Škola tradičného slovenského remesla - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V lete chodievame na rôzne festivaly, tradičné jarmoky a ďalšie podujatia, kde sa môžeme stretnúť aj s tradičným slovenským ľudovým remeslom. Nechceli by ste sa niektoré z nich naučiť? Tento týždeň sme navštívili školu tradičných remesiel a dnes si povieme ešte o jednom – o práci s drevom. S riaditeľkou Regionálneho centra remesiel ÚĽUVu Bratislava – Oľgou Fratričovou sa zhovára Marcel Hanáček.

Škola tradičného slovenského remesla - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes končíme náš seriál o tradičných ľudových remeslách, ktoré sa môžete naučiť v ÚĽUV-e. Na budúci týždeň máme pripravený nový seriál: o obecných rozhlasoch.



Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame