Mačky ohrozujú vírusové ochorenia

Mačky ohrozujú vírusové ochorenia

V tomto roku viacerí chovatelia mačiek a tiež prevádzkovatelia útulkov zaznamenali zvýšenú intenzitu úhynov mačiatok vo veku do dvoch mesiacov. Ide o dôsledok zvýšenej populácie tohto spoločenského zvieraťa. Týka sa zvyčajne potomstva mačiek chovaných polovoľným spôsobom, keď sa aj zdravé a zaočkované jedince dostávajú do kontaktu s chorými, ktoré nie sú ošetrované veterinárom. Iveta Pospíšilová rozobrala tento častý problém s veterinárnymi lekármi a tiež dobrovoľníkmi z útulkov.

Mačky ohrozujú vírusové ochorenia - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vakcinácia a sterilizácia, to je zrejme najlepšia prevencia proti šíreniu spomínaného typu vírusu. Piešťany napríklad realizujú v spolupráci s útulkom už druhý rok kastračný program mačiek a kocúrov. Vírusové ochorenia sa netýkajú len mačiatok, ale aj dospelých jedincov. Ide o takzvané pomalé vírusové infekcie. Zvieratá s nimi môžu za podpornej liečby prežiť niekoľko rokov. Viac Ivete Pospíšilovej vysvetlila veterinárna lekárka Sylvia Štefáková.

Mačky ohrozujú vírusové ochorenia - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spomínané hyperimúnne séra sa vyrábajú aj na niektorých našich veterinárnych klinikách. Základom prevencie je očkovať a neprichýliť príliš veľké množstvo mačiek na jednom mieste. Možno, až si osvojíme britské príslovie - Dom bez mačky nie je domovom - bude aj u nás vírusových ochorení mačiek menej.

Galéria

IMG_20161012_122022-u.jpg IMG_20160611_102552-u.jpg
Autorka: Iveta Pospíšilová Foto: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame