Aká je budúcnosť bratislavských vinohradov?

Aká je budúcnosť bratislavských vinohradov?

V historických maľbách či rytinách je Bratislava, alebo ak chcete Prešporok, obklopená náručou vinohradov. Dnes bojujú bratislavské vinohrady o prežitie a na ich miestach vyrastajú ako huby po daždi nesúrodé bytové komplexy. Príklad ubúdania obrábaných vinohradov našla Tatiana Šušková aj na Poľnohospodárskom družstve Bratislava Vinohrady v Novom Meste. Spolu s jeho predsedom Jánom Drobným si najskôr sadli nad mapu.

Aká je budúcnosť bratislavských vinohradov? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bratislava je mesto s historickou vinohradníckou a vínnou tradíciou. Pri hlasoch volajúcich po zachovaní vinohradov v okolí Bratislavy teda nejde len o záchranu samotných vinohradov a produkcie vína, ale aj o zachovanie rázovitosti a charakteru územia hlavného mesta a tisícročnej tradície. V hľadaní odpovede na otázku, ako zachrániť bratislavské vinohrady, sa Tatiana Šušková presunula z Poľnohospodárskeho družstva Bratislava Vinohrady do inej časti Nového Mesta, kde vládne čulý stavebný ruch.

Aká je budúcnosť bratislavských vinohradov? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bratislavské vinohrady nie sú len miestom na pestovanie viniča, ale aj neopakovateľnou súčasťou panorámy hlavného mesta a skrývajú v sebe aj veľký potenciál pre cestovný ruch.

Autorka: Tatiana Šušková Ilust. foto: steinchen

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame