Spomienka na Zdenu Gruberovú

Spomienka na Zdenu Gruberovú

Už sme v našom vysielaní spomínali, že tento svet opustila skvelá herečka, výrazná osobnosť Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave - herečka Zdena Gruberová. S kariérou herečky začínala v Armádnom divadle v Martine. Potom dostala angažmán v Slovenskom národnom divadle a pôsobila tam takmer 45 rokov. Počas tohto obdobia stvárnila na javisku prvej scény 90 divadelných postáv. Na Zdenu Gruberovú budeme teraz spomínať - prostredníctvom rozhovoru, ktorý Martin Jurčo pripravil z rozhlasového archívu. My si teraz vypočujme rozhovor z roku 2008, keď bola Zdena Gruberová hosťom Marcela Hanáčka v Dobrom ráne. Opýtal sa jej aj to, ako by charakterizovala sama seba.

Spomienka na Zdenu Gruberovú - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdena Gruberová sa hrdo hlásila aj k svojej rodnej obci Šenkvice. Spomeňme aj niektoré filmy, v ktorých sa objavila - Balada o siedmich obesených, Červené víno, Kapitán Dabač, Smrť prichádza v daždi a mnohé ďalšie.

Spomienka na Zdenu Gruberovú - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdena Gruberová bola divadelná, filmová, televízna, no najmä rozhlasová herečka. Marcel Hanáček sa vtedy Zdeny Gruberovej opýtal aj na to, ako vnímala v rozhlasových postavách svoj vlastný hlas.

Spomienka na Zdenu Gruberovú - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdena Gruberová má v našom rozhlasovom archíve vyše 400 rôznych relácií. Niekoľkokrát bola aj hostkou rozhlasového popoludnia a pred rozhlasovým mikrofónom hovorila aj o svojich životných i hereckých výhrach i tých smutných stránkach života. Z množstva nahrávok sme vybrali zostrih a ukážu z jednej. V roku 1998 pripravil režisér Vladimír Rusko celú reláciu o hereckom rozhlasovom umení Zdeny Gruberovej s názvom Od Júlie po Bernardu Albu.

Spomienka na Zdenu Gruberovú - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dom Bernardy Alby

Dávid a Absolón

Zomrela herečka Zdena Gruberová

Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame