Burgyňové kabáče

Burgyňové kabáče

Tento týždeň vám ponúkame tesárske recepty, sú to špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. Už sme spoznali úhrabky či hacafrcovú polievku a dnes to bude jedlo takisto s netradičným názvom. Vraj si ho voľakedy pripravovali aj naše babičky. Miroslav Würfl pri svojej nedávnej návšteve tejto obce oslovil miestnu gazdinku Teréziu Píšťanskú.

Burgyňové kabáče Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme 1 kg hladkej múky, za dve hrste uvarenej a postrúhanej cukrovej repy, za dve hrste nepomletého maku, za dve hrste kryštálového cukru, 1 dcl oleja, 2 vajíčka na potretie, 2 dcl mlieka a kvások z jednej kocky droždia.

Postup: Najskôr si urobíme z droždia a mlieka kvások, suroviny spolu zamiesime, aby vzniklo hladké cesto, necháme ho vykysnúť a vykrajujeme kabáče, ktoré radielkom navrchu ozdobíme. Potrieme ich vajíčkom a dáme na 15 až 20 minút piecť. Kto chce, tak ich môže naplniť aj slivkovým lekvárom. Ten sa môže dať, ale aj nemusí. Po vytiahnutí z rúry a po vychladnutí ich môžeme hneď aj podávať.

Autor: Miroslav Würfl Ilust. foto: artemtation

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame