V Provensálsku sa konzumuje veľa hovädzieho, teľacieho a jahňacieho mäsa. Dnes sa dozvieme, ako sa pripravujú. Iveta Pospíšilová si nechala poradiť od Lukáša Lendvaya a spolu sa rozhodli, že v ponuke budú dusené teľacie líčka so zemiakovými parisienkami a grilovanou cuketou.
Teľacie líčka so zemiakovými parisienkami
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si tento zaujímavý recept. Potrebujeme 700 gramov teľacích líčok, koreňovú zeleninu, nové korenie, čierne korenie, červené víno, baby zemiaky, zelenú a žltú cuketu, soľ, maslo.
Postup: Teľacie líčka umyjeme, odblaníme, odstránime všetky šľachy. Namarinujeme s koreňovou zeleninou, koreninami, soľou a červeným vínom. Necháme 48 hodín odstáť v chladničke. Mäso vyberieme, osušíme na site, obrúsku alebo plechu, necháme osušiť a prudko opečieme na panvici alebo grile. Vložíme naspäť do marinády, doplníme koreňovú zeleninu a všetky koreniny, prikryjeme. Dusíme v rúre pri 160 stupňoch približne dve hodiny. Podľa potreby pridávame teplotu. Kvalitné malé baby zemiaky umyjeme, vložíme na 6-7 minút do vriacej osolenej vody. Keď sú polotvrdé, vyberieme ich z vody, ochladíme a ošúpeme. Pred podávaním ich opečieme na masle a osolíme. Cuketu umyjeme, nakrájame na kolieska alebo iné tvary, osolíme a opečieme na masle.
K duseným teľacím líčkam dobre padne pohár kvalitného červeného vína z Provensálska, z odrody grenache alebo syrah.