Šafránové rizoto s kráľovskými krevetami a parmezánom

Šafránové rizoto s kráľovskými krevetami a parmezánom

Dnešným receptom sa končí Kulinárium á la Provence. Jedlá z oblasti Azúrového pobrežia Stredozemného mora sme si pripravovali so šéfkuchárom Lukášom Lendvayom. Všimli ste si, že v takmer každom recepte sa varilo na bielom či červenom víne? Inak to nebude ani dnes v recepte na šafránové rizoto s kráľovskými krevetami a parmezánom. Ivetu Pospíšilovú zaujímalo, aký druh ryže špecialista na francúzsku gastronómiu odporúča použiť.

Šafránové rizoto s kráľovskými krevetami a parmezánom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: ryžu arborio alebo carnaroli, dva kusy kráľovských kreviet, cesnak, soľ, maslo, jeden a pol litra bieleho suchého vína, zeleninový vývar, šalotku, tymián, parmezán.

Postup: Orestujeme šalotku, tymián, pridáme ryžu, opečieme na miernom ohni, pridáme biele víno a zeleninový vývar. Víno a vývar necháme odpariť. Ryža sa musí odlepovať od stien hrnca. V bielom víne vyvaríme šafran a pridáme do pripravenej ryže. Podlejeme vývarom, pridáme maslo a nastrúhaný syr parmezán. Rizoto dochutíme soľou. Ideálne je použiť morský kvet, menej slanú soľ s pomalším rozpúšťaním. Krevety olúpeme z panciera, opláchneme ich, osušíme a na rozpálenej panvici opečieme z oboch strán. Na konci osolíme a môžeme potrieť cesnakom. Krevety pridáme na rizoto, ktoré má mať krémovú konzistenciu. K šafránovému rizotu sa hodí biele polosladké alebo ľahšie suché víno.

Autorka: Iveta Pospíšilová Foto: Foto: Zuzana Zuzáková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame