Trojchodové bezlakótozové menu

Trojchodové bezlakótozové menu

Od pondelka v Kulináriu pripravujeme zdravé jedlá, vhodné pre dietetikov, ale aj pre všetkých ostatných, ktorí chcú skúsiť iné menu, ako ponúkajú zvyčajne reštaurácie a jedálne. V Piešťanoch ich pripravuje trojica kuchárov - Daniel Búry, Miška Taščicová a šéfkuchár Mário Plank. Práve on bude s Ivetou Pospíšilovou sprievodcom zdravou kuchyňou po zvyšok týždňa. Dnes predstaví trojchodové bezlakótozové menu vhodné pre tých, ktorí nemôžu konzumovať mliečne výrobky.

Trojchodové bezlakótozové menu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Karfiólové ragú s hubami

Potrebujeme: karfiol, olej, šampiňóny, hlivu alebo zmes čerstvých či mrazených húb, cibuľu, cesnak, soľ, korenie, červenú papriku, tymián, petržlenovú vňať.

Postup: Cibuľku nakrájame nadrobno, osmažíme na oleji, pridáme šampiňóny, hlivu, chvíľu orestujeme, pridáme soľ, korenie. Karfiol si rozdelíme na menšie ružičky a pridáme k ostatnej zmesi. Trochu ho osmažíme, pridáme mletú červenú papriku a chvíľu podusíme. Na konci pridáme tymián a petržlenovú vňať.

Šošovicová polievka so zeleninou:

Potrebujeme: šošovicu, koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, pór, cibuľu, korenie, soľ, olivový alebo slnečnicový olej, zeleninový vývar.

Postup: šošovicu si namočíme na noc alebo poldeň pred varením. Vodu potom zlejeme, variť budeme v inej vode. Nadrobno pokrájanú cibuľku osmažíme na oleji, pridáme na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu. Krátko dve minúty osmažíme a potom zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme šošovicu a varíme do mäkka. Nakoniec osolíme, okoreníme, prípadne polievku môžeme zahustiť kukuričným alebo zemiakovým škrobom.

Chia-banánový raw puding:

Potrebujeme: mäkké banány, chia semienka, kokosovú smotanu.

Postup: Chia semienka namočíme aspoň na hodinu, aby napučali. Banány rozmixujeme, pridáme kokosovú smotanu. Môžeme dosladiť medom alebo trstinovým cukrom. Primiešame chia semienka. Všetko dobre premiešame, necháme vychladnúť, aby zmes stuhla. Podávame prípadne so šľahačkou.

Autorka: Iveta Pospíšilová Ilust. foto: Hans

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame