Jesenný kotlík

Jesenný kotlík

Tento týždeň vám v Kulináriu ponúkame recepty jedál, ktoré zahrejú. Tatiana Šušková ich pripravila s fooblogerkou Nikolou Maliňákovou. Dnes nás čaká Jesenný koltík, ale žiadny koltíkový guláš to nie je.

Jesenný kotlík Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 1/2 hrnčeka suchého cíceru (alebo 1 plechovku konzervovaného, vopred uvareného cíceru), 200 g gaštanov, 3 zemiaky, 20 g sušených lesných húb, 1 cibuľu, 3 petržleny, 4 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, 1 ČL celej rasce, 1/2 ČL mletej papriky, 5 guličiek celého čierneho korenia, 5 guličiek celého nového korenia, 1 PL pohánkovej múky, soľ, 1/2 ČL kvalitnej worcesterskej omáčky, 700 ml vody, 1 PL nasekanej mrkvovej alebo petržlenovej vňate, olivový olej, kúsok masla

Postup:

Cícer si namočíme deň vopred, najlepšie na noc. Vodu na nasledujúci deň zlejeme, zalejeme novou vodou a privedieme k varu. Zbierame penu. Keď je cícer takmer mäkký osolíme a varíme až do úplného zmäknutia. Následne scedíme. Ak použijeme konzervovaný, tento krok vynecháme, iba ho scedíme.

Gaštany umyjeme, nakrojíme na kríž na vypuklej strane a dáme variť do osolenej vody. Varíme, až kým nie sú gaštany mäkké (cca 30 minút). Gaštany scedíme a olúpeme, ešte kým sú teplé (červivé vyhodíme).

Huby zalejeme 2 hrnčekmi vody a necháme 10 minút stáť.

Cibuľu nakrájame nadrobno a restujeme do zlatista na oleji a masle. Pridáme bobkový list, rascu, papriku, čierne a nové korenie, nadrobno nasekaný cesnak a zasypeme múkou. Následne pridáme petržlen nakrájaný na štvrte a chvíľu restujeme. Pridáme namočené huby aj s vodou (tá slúži ako hubový vývar, ale sceďte ju, lebo môže byť na spodku usadený piesok). Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, uvarený cícer a gaštany, zalejeme vodou (700 ml), osolíme, prikryjeme a varíme prikryté na miernom ohni. Asi po 10 minútach pridáme worcesterskú omáčku a ďalej varíme prikryté až do zmäknutia zemiakov. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme nasekanú vňať a odstavíme.

Zajtra si pripravíme tekvicové karí.

Autorka: Tatiana Šušková Ilust. foto: Appel-und-n-Ei

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame