Mliečna ryža so škoricovo-melasovým sirupom

Mliečna ryža so škoricovo-melasovým sirupom

Tento týždeň vám v Kulináriu Tatiana Šušková spolu s foodblogerkou Nikolou Maliňákovou, ktorej motto je, že špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa, ponúkajú recepty jedál, ktoré nás v týchto chladných dňoch zahrejú. A pretože dnes je piatok, posledný pracovný deň týždňa, tak sa nielen zahrejeme, ale si aj osladíme život. Čo nás v dnešnom recepte zahreje?

Mliečna ryža so škoricovo-melasovým sirupom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme (2 porcie):

Na mliečnu ryžu: 100 g guľatozrnnej ryže, 500 ml mlieka (môže byť aj rastlinné, napríklad mandľové), štipka soli, 1 ČL trstinového cukru, 1 vanilkový lusk, 1 hviezdičku badiánu, 5 klinčekov, jablko

Na škoricovo-melasový sirup: 120 g trstinového cukru, 35 g melasy, 6 PL vody, 1/2 ČL mletej škorice, tenký plátok masla

Postup:

Ryžu (nepreplachujeme!) zalejeme studeným mliekom, pridáme soľ, cukor, dreň z vanilkového lusku (lusk nevyhadzujeme, ale môžeme vložiť do nádoby s cukrom a získame tak domáci vanilkový cukor), badián, klinčeky a privedieme k varu. Prikryjeme a za občasného miešania varíme 20 až 30 minút do mäkka a zhustnutia.

Kým sa nám varí ryža, pripravíme si sirup. Cukor, melasu, vodu a škoricu privedieme na miernom plameni k varu a za občasného miešania varíme 3 - 5 minút do zhustnutia. Odstavíme a pridáme kúsok masla.

Uvarenú mliečnu ryžu rozdelíme do misiek, polejeme troškou sirupu a ozdobíme jablkom nakrájaným na drobné kocky.

Autorka: Tatiana Šušková Ilust. foto: elljay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame