Hustá šošovicová polievka

Hustá šošovicová polievka

Aj dnes nám navarí Zuzana Juríková, mladá žena, ktorá si pri sporáku dokáže dokonca aj oddýchnuť. Spolu s Michalom Hercegom si môžeme pochutnať na hustej šošovicovej polievke.

Hustá šošovicová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pre 4 osoby potrebujeme 400 gramov šošovice, 4 mrkvy, 4 zemiaky, 1 väčšiu cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, slnečnicový alebo repkový olej, sušené hríby, mletú červenú papriku, soľ, čierne korenie, 1 l zeleninového vývaru, 2 klobásy

Šošovicu si deň vopred namočíme do vody. Na druhý deň si v hrnci opražíme na oleji cibuľu, potom nakrátko opražíme cesnak a na kolieska nakrájanú klobásu. Klobásu vyberieme. Pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu a šošovicu. Krátko spolu opražíme a zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Keď polievka začne vrieť, pridáme sušené huby, mletú červenú papriku a soľ. Necháme spolu variť približne 40 až 50 minút. Potom časť polievky odoberieme a tyčovým mixérom rozmixujeme na krém, ktorý vlejeme naspäť do hrnca, čím polievku zahustíme. Podávame s chlebom a s klobásou, ktorú sme si už na začiatku opražili.

Aj na dnes si Zuzka Juríková pre vás pripravila jeden jedlý darček. Je to zázvorový sirup, na ktorý potrebujeme cca 250 g krupicového cukru a väčší kúsok zázvoru, ktorý olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Ak máme biozázvor, nemusíme ho ani lúpať, lebo najviac vitamínov je práve v jeho šupke. V hrnci si zmiešame cukor, vodu a nakrájaný zázvor, privedieme to k varu a varíme asi päť minút, až kým sa cukor rozpustí. Odstavíme, necháme vychladnúť, precedíme do sterilizovaných fliaš a v takomto stave nám sirup môže vydržať aj pol roka.

Autor: Michal Herceg Ilust. foto: kropekk_pl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame