Mrkva s cícerom v paradajkovej omáčke

Mrkva s cícerom v paradajkovej omáčke

Aj zdravé jedlá môžu byť chutné a mäso nie je každodennou nevyhnutnosťou. Niekomu sa pri takýchto slovách možno búri krv, ale nám už tečú slinky. Dnes nám varí Peter Macko. Michal Herceg sa ho opýtal, či je toto bezmäsité zeleninové jedlo naozaj také chutné.

Mrkva s cícerom v paradajkovej omáčke Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na mrkvu s cícerom v paradajkovej omáčke potrebujeme repkový alebo slnečnicový olej, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, korenie - z každého asi jednu malú lyžicu: mletý koriander, mletý zázvor, mletú rímsku rascu, mletú sladkú papriku a kajanské korenie, asi 20 malých mrkiev (prípadne 4 väčšie), 2 plechovky krájaných paradajok, 400 gramov cíceru (z plechovky alebo sušeného, ktorý sme si dopredu uvarili), soľ, 250 ml zeleninového vývaru, petržlenovú alebo koriadrovú vňať na ozdobenie

Na oleji opražíme na plátky nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme všetky koreniny a krátko pražíme. Pridáme očistenú mrkvu, malé kusy necháme celé, väčšie mrkvy prekrojíme na menšie štvrtinky. Obalíme ich v korení a zalejeme lúpanými paradajkami a vývarom. Hrniec prikryjeme a varíme približne 20 minút, potom pridáme cícer a ešte to spolu povaríme asi 5 minút. Podľa chuti dosolíme. Podávame s ryžou, prípadne kuskusom s nakrájanou petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou.

A ešte tu máme jedlý darček na dnes.

Tekvicový kečup

Potrebujeme: 2 kilá tekvice hokaido, 2 pomaranče, 1 citrón, 400 ml jablkového octu, 350 gramov cukru, soľ

Očistíme si tekvicu hokaido - zbavíme ju šupky a vyberieme jadierka. Nakrájame ju na malé kocky, dáme do hrnca a posypeme soľou. Premiešame, zakryjeme a necháme na chladnom mieste do druhého dňa postáť. Na druhý deň tekvicu vyberieme, opláchneme studenou vodou a vysušíme, aby sme odstránili prebytočnú vlhkosť. Z pomarančov a citrónov vyberieme dužinu a nakrájame. Tekvicu aj citrusy dáme do väčšieho hrnca, pridáme cukor a jablkový ocot a varíme asi 40 minút. Potom celú zmes rozmixujeme tyčovým mixérom. Dosolíme podľa chuti a ešte horúce nalejeme do zaváracích fliaš. Nemusíme ich sterilizovať, stačí len otočiť hore dnom a nechať vychladnúť.

Autor: Michal Herceg Ilust. foto: Hans

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame