Kávová torta s tlačenou grilážou

Kávová torta s tlačenou grilážou

Dnešný recept nie je jednoduchý, ale stojí za to. Kávovú tortu Michalovi Hercegovi a aj nám všetkým ponúka Jana Ondrušková z Krajského osvetového strediska v Nitre.

Kávová torta s tlačenou grilážou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na kávovú tortu s tlačenou grilážou si toho musíme pripraviť naozaj veľa. Najprv cesto: 7 žĺtkov, 170 g cukru, 1 lyžicu rumu, 1 vanilkový cukor, sneh zo 7 bielkov, 80 g mletých orechov, 60 g tlačenej griláže, 50 g rozpusteného masla a 120 g múky.

Na tlačenú griláž budeme potrebovať 80 až 100 g práškového cukru a 50 g pražených sekaných orechov alebo lieskovcov. A teraz postup. Najskôr si pripravíme cesto. Žĺtky a cukor vymiešame do zhustnutia. Pridáme rum, vanilku a súčasne so snehom mleté orechy, tlačenú griláž, potom rozpustené maslo a múku. Cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme v mierne teplej rúre 45-60 minút. Vychladnutú tortu vyberieme z formy, na druhý deň ju dvakrát prekrojíme a naplníme kávovým krémom, ozdobíme troškou potlčenej griláže a ozdobíme zaváranými višňami. Griláž si pripravíme takto: Cukor a orechy necháme skaramelizovať na panvici, nalejeme na vymastený plech a potom dáme vychladnúť. Následne griláž potlčieme a preosejeme do cesta. Na ozdobenie spotrebujeme väčšie kúsky. A napokon ešte príprava kávového krému. V hrnčeku vymiešame štvrť litra mlieka, 2 žĺtky, 20 g múky a 50 g cukru. Potom uvaríme nad parou dohusta a necháme vychladnúť. Zatiaľ vymiešame v mise 250 g masla s 250 g práškového cukru a troma lyžicami silnej, studenej kávy. Do toho zamiešame studený varený krém s vanilkou.

Autor: Michal Herceg Ilust. foto: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame