Pšenično – ražný kváskový megaokáč

Pšenično – ražný kváskový megaokáč

Tento týždeň vám v Kulináriu ponúkneme recepty s kváskom. Kvások si môžeme doma vyrobiť, môžeme ho získať od priateľky alebo cez mapu kváskov, ktorá na Slovensku úspešne funguje. 
Recepty vybrala Tatiana Šušková s Naty  Žúrekovou Štefekovou, jednou z autoriek knihy Kváskovanie.
A dnes začíname chlebom, pretože práve chlieb je produkt, ktorý sa z kvásku najčastejšie pripravuje.

Pšenično – ražný kváskový megaokáč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na pšenično – ražný kváskový megaokáč potrebujeme:

150g ražnej chlebovej múky
150g vody
1PL kvásku
300g pšeničnej chlebovej múky
170g vody
2čl soli
1čl mletej rasce

Postup:

Najlepšie v sklenenej mise zmiešame 150/150g múky a vody, pridáme kvások a lyžicou zmiešame. Prikryjeme fóliou a necháme na linke rozkvasiť cca 12hodín.
Po 12 hodinách je múka rozkvasená.
Pridáme ostatné suroviny a v robote, mixéri s hnetacími hákmi alebo rukami vymiesime pevné cesto.

Cesto dáme do misy a 2-3krát preložíme každých 40minút.
Dbáme, aby cesto bolo vždy prikryté.
Po preložení si na mierne pomúčenej doske vytvarujeme bochník, ktorý dáme do ošatky a necháme finálne vykysnúť cca 4hodinky.

Pečieme na rozohriatom kameni či plechu so zaparením, ( čo znamená, že do ďalšieho rozpáleného  plechu na spodku rúry pred jej zatvorením s bochníkom vlejeme pohár vody a rýchlo zatvoríme)
na 250 stupňov C prvých 10minút.

Potom teplotu znížime na 200 stupňov C, otvoríme rúru, vyvetráme, vyberieme spodný plech a dopekáme ešte 20 minút.

Test, či je chlebík dokonale upečený, je zaklopaním zo spodku chlebíka. Ak je zvuk dutý, je správne upečený.

Skôr než chlieb nakrojíme, necháme ho dokonale vychladnúť.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: 1pixel

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame