Tento týždeň vám v Kulináriu ponúkneme recepty s kváskom. Kvások si môžeme doma vyrobiť, môžeme ho získať od priateľky alebo cez mapu kváskov, ktorá na Slovensku úspešne funguje.
Recepty vybrala Tatiana Šušková s Naty Žúrekovou Štefekovou, jednou z autoriek knihy Kváskovanie.
A dnes začíname chlebom, pretože práve chlieb je produkt, ktorý sa z kvásku najčastejšie pripravuje.
Pšenično – ražný kváskový megaokáč
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na pšenično – ražný kváskový megaokáč potrebujeme:
150g ražnej chlebovej múky
150g vody
1PL kvásku
300g pšeničnej chlebovej múky
170g vody
2čl soli
1čl mletej rasce
Postup:
Najlepšie v sklenenej mise zmiešame 150/150g múky a vody, pridáme kvások a lyžicou zmiešame. Prikryjeme fóliou a necháme na linke rozkvasiť cca 12hodín.
Po 12 hodinách je múka rozkvasená.
Pridáme ostatné suroviny a v robote, mixéri s hnetacími hákmi alebo rukami vymiesime pevné cesto.
Cesto dáme do misy a 2-3krát preložíme každých 40minút.
Dbáme, aby cesto bolo vždy prikryté.
Po preložení si na mierne pomúčenej doske vytvarujeme bochník, ktorý dáme do ošatky a necháme finálne vykysnúť cca 4hodinky.
Pečieme na rozohriatom kameni či plechu so zaparením, ( čo znamená, že do ďalšieho rozpáleného plechu na spodku rúry pred jej zatvorením s bochníkom vlejeme pohár vody a rýchlo zatvoríme)
na 250 stupňov C prvých 10minút.
Potom teplotu znížime na 200 stupňov C, otvoríme rúru, vyvetráme, vyberieme spodný plech a dopekáme ešte 20 minút.
Test, či je chlebík dokonale upečený, je zaklopaním zo spodku chlebíka. Ak je zvuk dutý, je správne upečený.
Skôr než chlieb nakrojíme, necháme ho dokonale vychladnúť.