Kváskové buchty

Kváskové buchty

Kvások pekári radi nazývajú „divoké kvasnice“. Ide o zmes zloženú len z múky a vody.
Je to živý organizmus niekoľkých stoviek až miliónov baktérií asi štyridsiatich druhov.
Dobrý silný kvások získate asi za 14 dní.

My tento týždeň v Kulináriu Rádia Regina kváskujeme spolu s Tatianou Šuškovou
s  Naty  Žúrekovou Štefekovou a dnes sa presvedčíme, že kvások môže mať v kuchyni rôzne využitie. 

Kváskové buchty Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
150g špaldovej celozrnnej múky
150g vody
1PL materského kvásku
Všetko spolu premiešame a prikryjeme fóliou. Pri izbovej teplote necháme pracovať 9-12 hodín.

Následne pridáme:
350g špaldovej polohrubej múky
100g vlažného mlieka
3-4PL masti (olej, maslo, ghee, masť...)
1žĺtok
4- 5PL trstinového cukru
štipku soli

Suroviny pridáme k štartéru a vymiesime vláčne a hebké cesto. Prekryjeme fóliou, aby sa naštartovalo správne kvasenie. Necháme 2 hodiny oddychovať.

Následne cesto vyklopíme na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Premiesime a vyvaľkáme na hrúbku cca 1cm. Vykrajujeme kolieska ( s priemerom cca 6cm) a do stredu dáme hustý lekvár. Zabalíme tak, že kraje zlepíme spolu.

Takto zlepené buchty ukladáme na plech s papierom na pečenie, spojom dolu, vedľa seba.
Plech s buchtami ešte prekryjeme fóliou, aby finálne vykvasili, asi 2 hodiny. Rúru vyhrejeme na 250 stupňov C.

Fóliu snímeme dolu, buchty potrieme vajíčkom a plech prikryjeme alobalom.
Dáme takto do rúry na 12-15 minút. Následne odokryjeme alobal a dopekáme podľa farby.

Po vytiahnutí z rúry potrieme povrch buchiet maslom.
Necháme vychladnúť a môžeme jesť :)
Dobrú chuť!


POZN.: Na finálne kvasenie použite fóliou. Ak by ste prekryli hneď alobalom, mohol by sa prilepiť na buchty a urobiť šarapatu.

Zajtra si pripravíme ryžovo-pohánkový chlieb

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Songchai

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame