Príbeh na týždeň

Príbeh na týždeň

Keď knihy spôsobujú radosť

Niektorí o knihe hovoria, ako o najlepšom priateľovi človeka, iní ako o zdroji vedomostí, ďalší o okne do sveta fantázie. A čo ešte máme s knihami spoločné? Príbehy. My ich žijeme a ony ich rozdávajú - na inšpiráciu, poučenie aj relax.  Hrdinkou Príbehu na tento týždeň je kniha a jej osud je v rukách Hany Michalčíkovej.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viete si predstaviť knihu bez ilustrácií? Možno celkom dobre, ale ruku na srdce, nie je krajší príbeh, ak ho dopĺňa vhodná ilustrácia? Niekedy stačí len náznak, jemná perokresba a báseň roztancuje našu fantáziu a poviedka či román dostanú hlbší zmysel. Naša túžba po kráse a zážitku sa naplní. Hana Michalčíková začína utorkové putovanie s knihou práve pri ilustráciách.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Neopakovateľný Anton Pavlovič Čechov je autorom aj tejto myšlienky:“ Povedať žene: „Ja Vás neľúbim“ je práve také netaktné, ako povedať spisovateľovi: “Vy zle píšete.“
Neviem, či ste sa niekedy takto prehrešili voči taktu, ale fakt je, že väčšina z nás po prečítaní knihy vie povedať, či bola dobrá, alebo nie. Každý spisovateľ však píše knihu s jediným cieľom - aby zaujala, a aby si ju prečítalo čo najviac čitateľov. Ak máte niekedy pocit, že to čo čítate ste už niekde počuli, ostaňte pokojní - spisovatelia tvrdia, že ten, z ktorého sa nekradne, nestojí za veľa. S majstrami pera pokračuje v príbehu knihy Hana Michalčíková.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa výskumu až dve tretiny ľudí za rok neprečítajú ani jednu knihu. Ak dieťa nevidí knihu v ruke matky ani otca, len ťažko si k nej aj ono  nájde cestu. Ďalšia štúdia argumentuje tým, že už po šiestich minútach čítania sa úroveň stresu zníži o 68 %. A stačí 10 stránok knihy pred spaním a ráno sa zobudíme oddýchnutí. Argumentov v prospech čítania je samozrejme viac. Má ich po ruke aj Hana Michalčíková.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý týždeň si z rôznych pohľadov všímame knihu. Viete, že najväčšia má rozmery 5 metrov na šírku a vyše 8 metrov na dĺžku? Konkuruje jej najmenšia, ktorá má len 70 mikrometrov a prečítali by ste ju asi ťažko. Najhrubšia publikovaná kniha váži cez 8 kilogramov a je to súbor 12-tich románov Agathy Christie, no a historicky najstaršia slovenská tlačená kniha  je z roku 1581 a je to Malý katechizmus Dr. Martina Luthera. Hanu Michalčíkovú zaujali okrem týchto zaujímavosti aj ďalšie.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa venovali z rôznych pohľadov – knihe. V tom budúcotýždňovom ju celkom neodkladáme, len zaostríme pohľad na čítanie detí.


Autor. Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Comfreak

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame