Príbeh na týždeň: Ako vzniká film?

Príbeh na týždeň: Ako vzniká film?

Aj v priestoroch Slovenského rozhlasu, v niekdajšom penzióne, sa budú odohrávať scény z nového slovenského filmu Pivnica. Má medzinárodné obsadenie v hlavnej úlohe s francúzskym hercom Jean Marcom Barrom, hviezdou  z legendárnej Magickej hlbočiny. Mihne sa v ňom aj nový idol žien, americký herec John Robinson. Ruský režisér či česká maskérka. Príbeh vzniku tohto medzinárodného projektu budeme sledovať tento týždeň s Ivetou Pospíšilovou. S rôznymi etapami ju zoznámila producentka Lívia Filusová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Komparz v Starej Turej bol špecifickou skúsenosťou. V iných prípadoch funguje aj miestny rozhlas, plagátiky na pošte či obchodoch a tiež fotografovanie si ľudí na uliciach. Každý zaregistrovaný ostáva natrvalo v databáze agentúry. Dôležité je, aj k týmto členom štábu správať sa s úctou.

Práca umeleckého maskéra je vo filmovom umení nezastupiteľná. Dokonca aj v príbehoch zo súčasnosti, kde sa nevyžadujú historické účesy či dobové líčenie. Film Pivnica, ktorého príbeh vzniku mapujeme s Ivetou Pospíšilovou v tomto týždni, je medzinárodným projektom. Renomovaní umeleckí maskéri Eva Ungrová – Malíková a Saša Isar prišli z Českej republiky.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A čo sa stane s parochňou vyrobenou pre herca na mieru? Po dokončení nakrúcania ju umelecká maskérka vyčistenú odovzdá producentke. Stáva sa, že  si ju na pamiatku odkúpi aj herec.

Film Pivnica je komorným príbehom manželskej dvojice na pokraji rozpadu vzťahu, ktorý zmení tragická udalosť s jediným dieťaťom. Komorný príbeh stojí a padá na výkonoch hercov a vizuálnom stvárnení hereckých výkonov i prostredí, v ktorých sa odohrávajú. Produkcia aj do menších úloh obsadila vynikajúcich hercov. Iveta Pospíšilová na terase hotela v Starej Turej, kde sa nakrúcal aj rockový koncert v klube, stretla dvoch členov filmovej kapely.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O amerických filmových produkciách sa hovorieva, že sú výpravné. Nikto nemá na mysli uvravenosť, skôr bohatosť dekorácií, luxus priestorov a podobne. Čo teda vo filme výprava znamená?  Ivete Pospíšilovej rozmenil tento termín na drobné Brad Bailey, ktorý má v produkcii filmu Pivnica na starosti práve túto zložku.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na budúci týždeň sa po viac než 30 dňoch nakrúcanie skončí. Nie však pre režiséra. Nastúpi postprodukcia, filmový strih, práca s filmovou hudbou.

Scenár práve nakrúcaného koprodukčného filmu Pivnica, ktorého vznik sledujeme tento týždeň, vznikol v prvej verzii pred asi 10 rokmi. Autor Richard Pupala ho písal ako doktorandskú prácu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Ivete Pospíšilovej povedal, kde čerpal inšpiráciu i ako pracoval na ďalších verziách.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nakrútená filmová surovina poputuje do Ruska, kde sa film bude strihať. Na filmovú premiéru Pivnice sa môžeme tešiť v septembri budúceho roka.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto Geralt

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame