Navštívili sme múzeum v Dolnej Krupej

Navštívili sme múzeum v Dolnej Krupej

Ak si nájdete v lete cestu do okolia Trnavy, určite neobíďte kaštieľ v Dolnej Krupej, v ktorom sídli Hudobné múzeum. V  historickom parku, ktorý ho obkolesuje môžete obdivovať veľké jazero s Lujziným ostrovom , jedinečný obelisk, aj sochu Matky s dieťaťom. V samotnom múzeu sa už ponoríte do histórie hudby, v ktorej nebude chýbať ani spomienka na Ludwiga van Beethovena a jeho skvelú Sonátu mesačného svitu. Prečo, aj o tom sa Hana Michalčíková rozprávala s riaditeľkou Hudobného múzea Editou Bugalovou.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V zajatí hudby a histórie môžete pokračovať ešte v prechádzke historickým parkom. Možnože sa vám zapáči Sekvojec mamutí, vzácny, chránený strom z druhej polovice 19. storočia. Objať sa ho nepokúšajte, obvod kmeňa má viac než 4 metre a vysoký je 45 metrov.

Hudba a ruže? Prečo nie? Aj jedno aj druhé je symbolom krásy, lásky a vytrvalosti. A čo je tiež dôležité, aj obrovskou inšpiráciou. Dôkazom je aj Beethovenova Sonáta mesačného svitu a rozárium s viac než 6000 koreňmi ruží. Už nie  zásluhou Beeethovena ale grófky Chotekovej. Aj  o týchto súvislostiach sa s riaditeľkou Hudobného múzea v Dolnej Krupej Editou Bugalovou rozprávala Hana Michalčíková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na mieste, ktoré očarilo a inšpirovalo Beethovena k napísaniu Sonáty mesačného svitu  a potom gróku Chotekovú k pestovaniu ruží  je dnes Hudobné múzeum. Stojí v klasicistickom kaštieli v Dolnej Krupej v prekrásnom parku, ktorý je v lete pre návštevníkov otvorený od 8. do 20. hodiny.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame