12. ročník ceny Fénix

12. ročník ceny Fénix

Minulý týždeň oceňovalo Ministerstvo kultúry SR už po dvanásty krát cenou Fénix ukážkové príklady obnovy alebo reštaurovania kultúrnych pamiatok. Okrem hodnotenia je cieľom súťaže aj podporovanie zodpovedného prístupu vlastníkov národných kultúrnych pamiatok a predstaviteľov miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva  Slovenska. Tatiane Šuškovej viac povedala Eva Machráková z Ministerstva kultúry SR.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bronzovú sochu bájneho vtáka Fénixa za príkladnú obnovu a reštaurovanie kultúrnych pamiatok získali tento rok štyri nominované historické objekty. Dva z nich sa nachádzajú v Západoslovenskom kraji. Titulom Kultúrna pamiatka roka 2016 sa môže pýšiť obec Nitrianska Blatnica za komplexnú stavebnú obnovu a reštaurovanie Rotundy sv. Juraja a socha Fénixa patrí aj architektovi Matúšovi Valovi a investorovi Miroslavovi Trnkovi za komplexnú obnovu a reštaurovanie meštianskeho domu na Trojičnom námestí v Trnave. A práve ich si Tatiana Šušková pozvala k mikrofónu. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chátrajúcich kaštieľov, kláštorov, historických priemyselných objektov, ktoré čakajú na svojho osvieteného majiteľa, je okolo nás stále dosť. Tak aby nebolo neskoro.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame