Pavol Dobšinský v Rádiu Regina Západ

Pavol Dobšinský v Rádiu Regina Západ

Nedeľa 4. 3.    8:00   Matej veľký kráľ a Uľjana veľká kráľovná

Rozprávková hra (DOBŠINSKÝ Pavol / ANTALOVÁ Elena) 

Na jeden veľmi zvláštny, až strašidelný, ostrov sa nešťastnou náhodou doplaví aj Matej veľký kráľ a Uľjana veľká kráľovná. Oni sa naň vlastne doplavia ako Matej, obyčajný chlapec (Ivan Mistrík) a Uľjanka, obyčajná princezná (Božidara Turzonovová). Lenže na tom strašidelnom ostrove sa niečo ešte strašidelnejšie udeje a niečo nepekné sa udialo už predtým, ako sa vôbec odplavili. Príbeh vybrala zo zbierky Pavla Dobšinského a v roku 1971 zdramatizovala Elena Antalová. 

Nedeľa 11. 3.  8:00   O dvanástich mesiačikoch

Rozprávková hra  (DOBŠINSKÝ Pavol / KUBIČKA Víťazoslav / BRINDZA Dušan)

Známy Dobšinským spopularizovaný príbeh o Maruške a dvanástich mesiaikoch spracoval v 90-tych rokoch autor Dušan Brindza. V réžii Vladimíra Ruska ml. sa predstavia Zuzana Skopálová, Pavol Topoľský, Zuzana Tlučková, Vlado Müller, Marián Zednikovič a ďalší.

Nedeľa 18. 3.  8:00   Zlatá priadka

Rozprávková hra. (DOBŠINSKÝ Pavol / ĎURÍČKOVÁ Mária / BÁZLIK Igor)

Kde bolo tam bolo, bola dievčina. Chudobná no usilovná Hanka. Keď už trela s materou najväčšiu biedu, objavil sa zázračný škriatok Martinko Klingáč. Daroval jej takú moc, že všetky pradené vlny ktoré napriadla sa zmenili na zlaté nite. Mal len jednu podmienku. Aby sa stala jeho ženou. Príde si po ňu o rok a vezme si ju, iba ak by uhádla jeho meno! Vtedy sa jej vzdá. Povesť o bohatej a šikovnej Hanke sa rozletela po svete a čoskoro sa pytači začali len tak hrnúť. Hanka sa zaľúbila do mladého kráľa, ktorý si ju zobral na zámok. Pomaly prešiel rok a narodilo sa im dieťatko. No Hanka namiesto radosti, bola stále smutnejšia. Konečne vyjavila svoje tajomstvo mužovi. Nuž a ten jedného večera, keď bol na love, pristihol škriatka ako sa v lese raduje, vykrikuje svoje meno a teší sa, že si už čoskoro príde po Hanku. Mladý kráľ sa rýchlo ponáhľal do zámku a vyzradil Hanke, čo v lese počul. A tak, keď si Martinko Klingáč po ňu prišiel, odišiel veru s dlhým nosom.
Réžia: Viera Weidlerová, účinkujú: VALACH Gustáv - Rozprávač; PONIČANOVÁ Beta - Macocha; VÁŠÁRYOVÁ Emília - Hanka; BAUEROVÁ Erika - Ilena (Iľena); DROZD Slavo - Kráľ; PALUŠ Július - Minister; STRÁŽNICKÝ Karol - Adam; ADAMČÍK Samuel - Matúš; KRONER Jozef - Trpaslík; PAŠKA Juraj - 1. dvoran; KOSTOVIČ Vladimír - 2. dvoran; CÚT Jozef - Kráľovská stráž; HUSÁR Jozef - Kráľovská stráž

Nedeľa 25. 3.  8:00   Tri citróny

Rozprávková hra  (DOBŠINSKÝ Pavol / BELOŠOVIČOVÁ Veronika)

Réžia: Milena Lukáčová, účinkujú: Pavel PLEVČÍK-/Princ; Ľuboš KOSTELNÝ-Šašo; Zuzana KRONEROVÁ- Baba; Gabriela DZURÍKOVÁ-Špata; Alfréd SWAN-Hostinský; Peter BZDÚCH-Obor; Hana KOSTOLANSKÁ-Starká; Lucia VDOVJAKOVÁ-1.panna; Jana LIESKOVSKÁ-2.panna; Jozef ŠIMONOVIČ- Hlas; Komparz- Darina VAŠÍČKOVÁ, Mária SCHLOSSEROVÁ;

Pondelok 12. 3. 14:40  rubrika História o spomienke na autora rozprávok P. Dobšinského
Pondelok – piatok 12. až 16. 3. o 8:09  Príbeh Rádia Regina venovaný Pavlovi Dobšinskému
Utorok 13. 3. o 15:13 Aktualita týždňa – P. Dobšinský v televíznom vysielaní RTVS
Piatok 16. 3. o 9:22 v rubrike Výročia – Dnes si pripomíname 190. výročie narodenie P. Dobšinského

Reprízy večerníčkových rozprávok vo formáte Dobrú noc, deti:

v týždni 12.3. – 16.3.2018 tituly:
DOBŠINSKÝ Pavol: Kráľ času
DOBŠINSKÝ Pavol: Zlatí bratkovia
DOBŠINSKÝ Pavol: Jeleň zlatoparohý
DOBŠINSKÝ Pavol: O chudobnom mlynárovi
DOBŠINSKÝ Pavol: O veternom kráľovi

v týždni 19.3. – 23.3.2018 tituly:
DOBŠINSKÝ Pavol: Ružová Anička
DOBŠINSKÝ Pavol: Prorok Rak
DOBŠINSKÝ Pavol: Černokňažník
DOBŠINSKÝ Pavol: Zlatá priadka
DOBŠINSKÝ Pavol: Tri stromy




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame