Hráme ako vieme - zo zákulisia ochotníckeho divadla

Hráme ako vieme - zo zákulisia ochotníckeho divadla

V roku Slovenského divadla si okrem storočnice pripomíname aj takmer dvojnásobné jubileum ochotníckeho divadla. Za jeho začiatok sa považuje uvedenie hry Sama Chalupku Kocúrkovo v Liptovskom Mikuláši v auguste 1830. Pri tejto príležitosti v Rádiu Regina Západ mapujeme činnosť ochotníkov na západnom Slovensku. Vždy v piatok predpoludním predstavíme jeden divadelný súbor. Iveta Pospíšilová si tentoraz vybrala divadelníkov z Chtelnice v okrese Piešťany. Divadlo OCH, čiže Ochotníci z Chtelnice, nadväzujú na vyše storočnú tradíciu neprofesionálneho divadelníctva v ich obci. Viac sme sa dozvedeli od režiséra a vedúceho súboru Emila Piešťanského – Cernického.  

Hráme ako vieme - zo zákulisia ochotníckeho divadla 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Divadlom OCH sa Iveta Pospíšilová stretla na Krajskej prehliadke Malá scénická žatva, ktorá sa počas minulého víkendu konala v Hlohovci. Na doskách Empírového divadla sa ochotníci z Chtelnice v okrese Piešťany predstavili premiérou rozprávkovej hry Žarty s čertom, ktorú Emil Piešťanský - Cernický napísal na motívy slovenských ľudových rozprávok. Autor v nej stvárnil postavu matky hlavného hrdinu, pôvodne lenivého Janíčka. V predstavení účinkovali aj mladí herci, nová krv divadla.

Hráme ako vieme - zo zákulisia ochotníckeho divadla 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozdielne prijatia divákmi však ochotníkov z Chtelnice neznechucujú. Medzi nimi nájdete technika, učiteľku, študentka, obchodníka so starožitnosťami a ďalšie profesie. Jednoduché kulisy z dreva, či papiera vyrába predovšetkým režisér a autor Emil Piešťanský - Cernický. Herci, ktorí v hre práve nehrajú, pomáhajú ako kulisári a podobne.

Galéria

IMG_20200215_141044.jpg IMG_20200215_143105.jpg
Autorka a foto: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame