Životný štýl básnika Juraja Žemberu

Životný štýl básnika Juraja Žemberu

Je pedagógom na Škole úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru v Bratislave. Pracoval aj na univerzite, a kľúčovým v jeho záujme bolo najmä staré umenie. Vďaka tomuto pracovnému zaradeniu sa dostal napríklad aj do svojich obľúbených krajín. V strednom Taliansku mapoval etruské lokality, absolvoval i študijný pobyt na univerzite v Perugii. Trnavčana Juraja Žemberu, úspešného básnika, však v Trnave kultúrna verejnosť málo pozná. A to napriek tomu, že jeho doterajšie básnické dielo si získalo medzinárodný ohlas. Zaujalo českých a slovenských umelcov, a dostalo sa aj na knižné veľtrhy. Zbierka V rukavičkách z vlastnej kože sa dostali aj do výberu Najkrajšie knihy Slovenska. Martinovi Jurčovi povedal Juraj Žembera aj o tom ako sa k poézii dostal. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A vďaka tomu vznikli úspešné knihy, ktoré sa prezentujú tento rok ešte aj napríklad na knižnom veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom. Básnik Juraj Žembera je nenápadný učiteľ, ktorý sa dokonca nezúčastňuje ani literárnych súťaží. No to mu nebráni, aby jeho básnické zbierky neboli úspešné.

 Aj keď je učiteľom, písanie poézie je preňho životným štýlom. Ako nám povedal, jeho poézia vzniká všade, kde chodí. A esenciu z týchto myšlienok napokon pretavuje už do konkrétnych veršov. Táto metóda Juraja Žemberu je, zdá sa, úspešná. Veď jeho knihy poznajú aj v zahraničí – a zaujali aj Jiřího Suchého či Zdeňka Svěráka. Martinovi Jurčovi povedal Juraj Žembera aj o svojom úspešnom spojení s významným ilustrátorom jeho kníh Petrom Uchnárom.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoril básnik Juraj Žembera, pre ktorého je poézia každodennou realitou. Spomeňme tri básnické zbierky Juraja Žemberu: Právo každej noci,  V rukavičkách z vlastnej kože a Rana po štepárskom noži.

Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame