Čo vy na to? Lietanie

Čo vy na to? Lietanie

Zajtra to bude 234 rokov, čo sa uskutočnil prvý voľný let v Montgolfiére, čiže v aerostatickom balóne, ktorý bol  zlepený z papiera a taftu. Naplnený  bol horúcim vzduchom a zostrojili ho bratia Montgolfierovci. Cestujúci boli,  samozrejme, tak ako pri dnešných letoch, v koši pod balónom.  Prečo asi od nepamäti túžime lietať? Ľudovít Jakubove oslovil darčekového vzduchoplavca Martina Kupča.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa rozprávame o pohľade zhora, či nadhľade, a to pri príležitosti prvého letu balónom, ktorý uskutočnili pred 234 rokmi bratia Montgolfierovci. Pohľad na zem z balóna sme si priblížili včera, prostredníctvom vzduchoplavca. Dnes to bude človek, ktorého asi všetci poznáte: herec a komik Ďuro Mokrý síce kurz pre pilotov nedokončil, ale je  veľký vyznávač bezmotorového plachtenia.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vtáčia perspektíva, pohľad zhora. Nadhľad, po ktorom ľudia vždy túžili a závideli ho  lietajúcim tvorom. Až, pred 234 rokmi, balónom vzlietli bratia Montgolfierovci. A ak sme sa o lietaní rozprávali s balónovým vzduchoplavcom i vyznávačom bezmotorového plachtenia, dnes Ľudovít Jakubove naštartoval lietadlo, fotoaparát, aj Holuba. Ivana Holuba.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sa o takomto čase,  pri príležitosti výročia prvého letu balónom bratov Mongolfierovcov,  rozprávame o pohľade zhora, pohľade z vtáčej perspektívy, prípadne nadhľade. Predstavte si však, že hoci takýto pohľad  milujete, zároveň máte strach z výšky... Ľudovít Jakubove dnes oslovil kameramana a pilota robotického lietadla - drona, Richarda Reimana.

21A4. časť1709210650;covynato;mravec;stvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výročie prvého letu balónom bratov Mongolfierovcov, a náš pohľad zhora dnes uzavrieme. Ľudovít Jakubove sa po vzduchoplavcoch, pilotoch a kameramanoch z vtáčej perspektív,  rozpráva s letuškou. Presnejšie bývalou letuškou. Lebo dnes už je Naďa Bendová trénerkou európskeho šampióna v šprinte do 23 rokov, Jána Volka.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Autor: Ľudovít Jakubove; Ilustr. foto: Piaxabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame