Čo vy na to? Klimatické zmeny a my

Čo vy na to? Klimatické zmeny a my

Počasie sa v poslednom období správa, akosi zvláštne. Možno povedať, že dokonca nie tak, ako by sme chceli. Čo myslíte, môže za to príroda, alebo v tom máme prsty aj my. Ak áno, čím môže prispieť k riešeniu každý z nás?  Ľudovít Jakubove oslovil klimatológa Pavla Faška z SHMÚ.  

Pavol Faško Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klimatické zmeny sú súčasťou nášho života a všetci vieme, že na nich máme svoj podiel.  Čo však môžeme a musíme robiť, aby sme  si životné prostredie chránili? Na niečo tu máme sprísnené predpisy, ako montrealský protokol,  na niečo stačí aj jednoduchý "sedliacky "rozum. Ľudovít Jakubove sa dnes rozpráva s Pavlom Širokým, nezávislým odborníkom na klímu, životné prostredie, geológiu a energetiku. 

Pavol Široký Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Životné prostredie, v ktorom sa každodenne pohybujeme vieme ovplyvňovať len pomaly a mierne, ale hlavne s víziou budúcnosti.  Že určite stojí za to, neznečisťovať svoje okolie viac, ako je nevyhnutné, potvrdil nám aj výkonný riaditeľ Slovenského priemyselného združenia pre obaly a životné prostredie  SLIKPEN, Miroslav Jurkovič, s ktorým sa porozprával Ľudovít Jakubove. 

Miroslav Jurkovič Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak sme sa v minulých dňoch o životnom prostredí a stave klímy rozprávali s odborníkmi, dnes dáme slovo hercovi. Juraj Kemka sa s rodinou presťahoval za hranice, len niekoľko kilometrov od našich hraníc. Na zber odpadov tam však platia prísnejšie pravidlá.  Ľudovít Jakubove zisťoval, ako sa teraz Kemkovci  dívajú na odpady a ekológiu.

Juraj Kemka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento týždeň sme sa venovali počasiu, klimatickým zmenám a prístupu k odpadovému hospodárstvu, kde môžeme aj sami prispieť ku kvalite životného prostredia. Tentoraz sa Ľudovít Jakubove opýtal psychologičky Lydky Žákovej, či klimatické zmeny majú vplyv našu duševnú rovnováhu.      

Lydka Žáková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Ľudovít Jakubove; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame