Čo vy na to? Seniori a Vianoce

Čo vy na to? Seniori a Vianoce

Vianoce nám klopú na dvere a väčšina z nás sa na ne teší. Majú rozmer slávnostný, rodinný, i duchovný a mnohí hovoríme, že patria hlavne deťom. Ale rovnako dôležité môžu byť i pre našich seniorov, ktorí sa tešia z prítomnosti a radosti vnúčat. Omnoho ťažšie to môžu mať tí, ktorí osameli. Práve na nich sa  Ľudovít Jakubove opýtal psychologičky Zuzany Porubčanovej.   

Zuzana Porubčanová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozdiel vo vzťahu k vlastným deťom a k vnúčatám pozná každý starý rodič a pozoruje ho aj rodič. Prečo sú rozdielne, to má iste rôzne dôvody, ale podobné dôsledky. Vo všeobecnosti platí, že prarodičia deti viac rozmaznávajú. Dnes nám Ľudovít Jakubove ponúka názor psychologičy zameranej práve na seniorov a zároveň starej mamy Edity Bernátovej.

Edita Bernátová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Blížiace sa Vianoce sú nielen krásnym duchovným sviatkom, ale aj časom stretnutí rodín a generácií. Dnes nám práve o rozdiele, ale aj generačnom pokračovaní porozpráva pani Eva Mosnáková.  88 ročná, ale  vždy optimistická a dobre naladená dáma prežila holokaust, a dodnes je cvičiteľkou aerobiku pre seniorov. Rozprával sa s ňou Ľudovít Jakubove.  

Eva Mosnáková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnohí z nás poznajú situácie, keď deti vychádzajú s rodičmi horšie, ako so starými rodičmi. Sú medzi nimi menšie nedorozumenia a trenice a teda aj viac radosti a hravosti. Niektoré deti sa pritom s prarodičmi môžu stretávať pravidelne, iné len občas, napr. na Vianoce. O podstate takýchto stretnutí sa Ľudovít Jakubove rozprával s psychologičkou, Lýdiou Žákovou.

Lýdia Žáková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O vzťahu vnúčat a starých rodičov, ktorý veľakrát býva vrúcnejší ako  ten s rodičmi, sa tento týždeň Ľudovít Jakubove rozprával so štyrmi dámami a tak je najvyšší čas, dať slovo aj chlapovi. A bude to chlapisko poriadny,  verejne známy, herec, člen činohry SND Ivan Vojtek, prezývaný Tuli, ktorý, síce krátko, ale predsa už je aj starým otcom. 

Ivan Vojtek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Autor: Ľudovít Jakubove; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame