Príbehy vodákov

Príbehy vodákov

Výlety po Malom Dunaji loďami, v kajaku či na pramiciach - nie sú žiadnou novinkou. Kto takúto cestu už absolvoval, tak vie, že z vodnej hladiny je nádherný výhľad na okolitý svet. A keď vás ešte v tomto počasí osvieži príjemný vánok, je to pocit na nezaplatenie. Presvedčíme sa o tom aj v tohto týždňovom seriáli. Dnes sa spoločne  vyberieme na 29. ročník Malodunajskej veteránky medzi bratislavských vodákov z lodenice Kormorán. Tesne pred splavom nahrával Miroslav Würfl. 

Príbehy vodákov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rafting, splavovanie, vodáctvo či kanoistika si získavajú čoraz väčšiu obľubu u priaznivcov vodných športov. Napríklad  rýchlostná kanoistika patrí k našim najúspešnejším športom. Veď v tomto odvetí máme 8 olympijských víťazov, 23 zlatých z Majstrovstiev sveta  a 45 zlatých medailí z európskych šampionátov. Dobrá správa je, že Národné centrum rýchlostnej kanoistiky na Zemníku, aj nová lodenica v Karloveskej zátoke sa začnú už onedlho stavať.  Tento týždeň sme v našom seriáli v spoločnosti vodákov, ktorí prišli z Piešťan, Budmeríc, Pezinka  a Bernolákova  na 29. ročník Malodunajskej veteránky. Len pár minút pred štartom zaznamenal mikrofón Miroslava Würfla  pokyny kapitánky z bratislavskej lodenice Kormorán - Evy Dudovej.

Príbehy vodákov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento týždeň sme spoločne na 29. ročníku Malodunajskej veteránky. Ešte pred splavom si zapálením sviečky vodáci z viacerých klubov uctili kamarátov, ktorí už nie sú medzi nami. Spomínali aj na Doda Zsoldosa, ktorého na Dunaji poznal vari každý. Miroslav Würfl oslovil najskôr najstaršieho člena lodenice Kormorán, 89-ročného inžiniera Ladislava Petríka.

Príbehy vodákov - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v našom seriáli plavíme po Dunaji spoločne s vodákmi z bratislavskej lodenice Kormorán. Trasa 29. ročníka Malodunajskej veteránky mala cieľ v Zálesí. V obci, ktorá je vzdialená len 20 km od nášho hlavného mesta, nahrával Miroslav Würfl.

Príbehy vodákov - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa v našom seriáli plavili po Dunaji s vodákmi z bratislavskej lodenice Kormorán. Tých doplnili aj takzvaní „Američania“,  teda členovia klubu US Keson, ktorí majú sídlo v zátoke vo Vlčom hrdle. Posledným splavom spoločne ukončili aktuálnu sezónu. To je pre vodákov veľká udalosť a má aj svoje prísne pravidlá. Vtedy položia z lode  na vodnú hladinu našej veľrieky obrovský veniec z čečiny, zapália sviečky a večer si pri táboráku zaspomínajú na svojich nebohých kamarátov. Na ľavom brehu Dunaja nahrával Miroslav Würfl.

Príbehy vodákov - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Touto skladbou sa priaznivci vodáckeho športu v Bratislave rozlúčili s tohtoročnou sezónou. Lode sú zazimované  a tak sa natíska otázka - čo budú robiť vodáci v nasledujúcich mesiacoch? Ešte sa stretnú na spoločnej brigáde, vyčistia okolie lodenice, čaká ich výročná schôdza  a koniec roka oslávia spoločnou silvestrovskou zábavou. Budúcoročnú sezónu otvoria až začiatkom mája.


Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame