Rozhlasový klub seniorov má 30 rokov

Rozhlasový klub seniorov má 30 rokov

Je to už okrídlená, ale pravdivá veta: „Rozhlasový mikrofón a vôbec rozhlas je droga.“  Svoje o tom vedia aj ľudia, ktorí v obrátenej pyramíde prežili desiatky rokov. Práve zajtra sa „klubisti“ – teda  rozhlasoví seniori, zídu v modrom salóniku, ktorý je súčasťou rozhlasovej budovy. Možno budú trochu dojatí, možno budú spomínať viac, ako inokedy, ale v každom prípade to bude slávnostné stretnutie. Rozhlasový klub seniorov dovŕši totiž 30 rokov svojej existencie. Je to jeden z mála profesijných klubov seniorov na Slovensku a Janka Bleyová bola zvedavá, čo  vlastne „ klubistov“ drží pokope.

Rozhlasový klub seniorov má 30 rokov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes popoludní si rozhlasoví seniori budú pripomínať 30 rokov od  vzniku ich klubu Pyramída. Manželia Ruskovci: Viera a Vladimír do bulletinu, ktorý vyšiel pri tejto príležitosti, tiež napísali „zdravicu“. Začali  myšlienkou, že  „Láska nepozná starobu a srdce nepozná vrásky“. Všetko, čo spája  seniorov v klube, je najmä láska k rozhlasu. Dnes sa v modrom salóniku, ako každý utorok, schádzajú klubisti, ktorých je viac ako 70. Voľakedy to však tak nebolo. Janka Bleyová   najskôr oslovila prvú predsedníčku  klubu Máriu Ujčekovú.

Rozhlasový klub seniorov má 30 rokov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Nestarneme – dozrievame“ – tento reklamný slogan na kvalitné víno, by mohol byť – a celkom nereklamne - aj mottom členov rozhlasového klubu seniorov Pyramída. Každý utorok sa v Modrom  salóniku  stretnú  ľudia, pre ktorých  je  rozhlas  súčasťou ich životov aj po odchode do dôchodku. Sú medzi nimi zvučné rozhlasové mená, ktoré sa roky prihovárali poslucháčom. Spomeniem Michala Tvarožka, Štefana Horského, Viktora Oravca,  Milana Moravčíka, Sláva Kalného ...je ich veľa. V klube však nie sú iba ľudia spoza mikrofónu, ale aj tí, ktorí boli neodmysliteľne spätí s jednotlivými reláciami: režiséri, dramaturgovia, hudobní redaktori, technici... Vekový priemer klubistov predstavuje číslo 75. Nedávno v klube však oslávila svoje 98. narodeniny pani Erna Danková. Ako žije najstaršia rozhlasáčka, ktorá  do vysielania  vyberala hudbu? Zvedavá bola Janka Bleyová, ale najskôr oslovila  predsedníčku klubu Pyramída Máriu  Rapošovú.

Rozhlasový klub seniorov má 30 rokov - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň oslávili jeho 30. narodeniny, ale každý z nich má najmenej o 30 rokov viac. Znie to síce, ako nejaký matematický hlavolam, ale hovoríme o Klube rozhlasových seniorov Pyramída a o jeho členoch. Údajne na celom Slovensku neexistuje podobný profesijný klub, v ktorom by sa týždeň, čo týždeň – každý utorok - schádzali bývalí zamestnanci: “klubisti“ - dôchodcovia. Niekedy im utorky nestačia a stretnú sa napríklad v rodinnom dome v Podunajských Biskupiciach u pani Júlie Škvarkovej. Kolegyňa Janka Bleyová  tam pri svojej návšteve našla aj Máriu Ujčekovú a Bohuša Olacha. Zo všetkých sršala dobrá nálada, všetci si tykali a vysvetlenia sa ujala domáca pani Julka.

Rozhlasový klub seniorov má 30 rokov - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klub rozhlasových seniorov – to nie sú iba zájazdy, výlety či stretnutia s osobnosťami nášho kultúrno-spoločenského života. Klubisti sú aj onou pomyselnou nitkou, ktorá spája   rozhlasovú minulosť a súčasnosť. V utorok popoludní sa v Modrom salóniku desiatky rozhlasových tvorcov, aby si pripomenuli už 30 rokov svojej existencie. Verše v podaní Márie Dacejovej  - Schlosserovej sa  prelínali so spevom a spomienkami. A práve tie zaujímali aj  Janku Bleyovú. Oslovila preto aj niektorých známych rozhlasových tvorcov:

Rozhlasový klub seniorov má 30 rokov - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Jankou Bleyovou sme vám počas celého týždňa umožnili nahliadnuť do životov ľudí,  trpiacich  syndrómom, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia vôbec nepozná – je to syndróm rozhlasákov. A liek naň našli práve v Klube rozhlasových seniorov Pyramída.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame