Spravodliví medzi národmi

Spravodliví medzi národmi

Štát Izrael včera opäť udeľoval ocenenie "spravodliví medzi národmi." Dostávajú ho ľudia, ktorí počas druhej svetovej vojny ukrývali svojich židovských spoluobčanov. Tohto roku u nás pribudlo pätnásť spravodlivých. My vám teraz priblížime jeden z príbehov záchrancu a zachránených. Mená Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler možno poznáte. Boli to židovskí väzni, ktorým sa podarilo utiecť z koncentračného tábora Osvienčim. Po desaťdňovom putovaní sa dostali do chotára obce Skalité, kde ich našiel a zachránil roľník Ondrej Čanecký. Pokračuje Michal Herceg. 

Spravodliví medzi národmi - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rodiny Počuchovcov, Chladných, Brezovských, Rapčanovcov a ďalších sa koncom druhej svetovej vojny zachovali mimoriadne odvážne. Väčšinou pritom išlo o chudobných ľudí. Sami mali málo jedla a obytného priestoru, ale židom, ktorým vtedy hrozila smrť, pomoc neodmietli.

Židovská posvätná kniha talmud hovorí aj toto: "Kto zachráni jedného človeka, zachráni celý svet." Záchrancovia a zachránení, ale nielen oni, sa stretli aj na včerajšom ceremoniáli oceňovania "spravodlivých medzi národmi." Bol tam aj Michal Herceg.

Spravodliví medzi národmi - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte stále neboli ocenení všetci záchrancovia. Každý rok sa vynárajú nové mená a o mnohých sa dodnes nevie. Všetkým „spravodlivým medzi národmi“ vyjadrujeme obdiv aj z Rádia Regina.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame