Eva Šoltýsová prekladá do posunkového jazyka

Eva Šoltýsová prekladá do posunkového jazyka

Podľa štatistík je na Slovensku okolo 5-tisíc nepočujúcich používajúcich posunkový jazyk. Trnava má v tomto výhodu, že tu existuje TASPO, teda Trnavská asociácia sluchovo postihnutých. Okrem toho, že sa snaží hľadať možnosti ako zlepšovať podmienky pre sluchovo postihnutých, zabezpečuje aj tlmočnícku službu. Azda aj preto je dnes už bežné, že niektoré dôležité podujatia v našom regióne sú tlmočené do posunkovej reči. V asociácii sa Martin Jurčo stretol s milou a usmiatou tlmočníčkou do posunkového jazyka Evou Šoltýsovou. Ako mu povedala, úsmev a pohľad do očí a výrazná artikulácia je základným komunikačným nastavením pri rozhovore s nepočujúcim. Možno je to aj tým, že vzišla z rodiny nepočujúcich rodičov.

Eva Šoltýsová prekladá do posunkového jazyka 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo ma živí, to ma teší. Aj takto by sme mohli predstavovať hostí v našej rubrike. Tlmočníčka do posunkového jazyka Eva Šoltýsová z Trnavy chce pôvodne ísť iným smerom. Napokon už mnoho rokov tlmočí do slovenského posunkového jazyka. Bolo to u nej celkom prirodzené, rodičia boli sluchovo postihnutí, a aj jej manžel je nepočujúci. Takže s posunkovou rečou sa stretáva doma i v práci. Martin Jurčo sa s Evou Šoltýsovu stretol v Trnavskej asociácii sluchovo postihnutých. Práve tam na stene si všimol certifikát o zápise slovenského posunkového jazyka do nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska....

Eva Šoltýsová prekladá do posunkového jazyka 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Hovorila Eva Šoltýsová, ktorá je prekladateľkou do slovenského posunkového jazyka. Túto milú usmiatu blondínku môžete vidieť tlmočiť napríklad pri zasadnutiach Trnavského samosprávneho kraja, ale vidieť sme ju mohli aj pri vyhlasovaní výsledkov prezidentských volieb.

Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame