Trnavskí novinári spomínajú na November 1989

Trnavskí novinári spomínajú na November 1989

Daniel Ryba, Mária Ševčenková, Oľga Dubovská, Ján Karásek a Daša Ondrušková. Títo piati novinári sa v novembri pred tridsiatimi rokmi pridali na  stranu revolúcie. Začali za pomerne komplikovaných podmienok vydávať noviny Trnavská verejnosť. Po cenzúrnom zásahu zo strany už novodobých miestnych politikov prešli na celkom samostatnú platformu, a vydávali Trnavské listy. Darilo sa im to až do roku 1992. Ako v čase novembrovej revolúcie mohli vôbec vzniknúť nezávislé noviny? Aj to zaujímalo Martina Jurča, ktorý dal najprv slovo Márii Ševčenkovej.   

Trnavskí novinári spomínajú na November 1989 - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trnavská verejnosť a neskôr Trnavské listy. To boli dvoje noviny vychádzajúce po sebe v krátkom čase tesne po novembrovej revolúcii, ktoré sa venovali najmä aktuálnemu dianiu a riešili aj problémové otázky Trnavčanov. A nebolo to v tom čase jednoduché. Vôbec prvé číslo Trnavskej verejnosti mohlo vzniknúť tak, že sa časť vyhradeného papiera pre oficiálny mesačník Kultúra a život Trnavy presunuli na vydávanie Trnavskej verejnosti.  Už sme spomínali novinárky: Oľgu Dubovskú, Máriu Ševčenkovú a Dašu Ondruškovú. Martin Jurčo nám teraz pripomenie aj redaktorov, najprv šéfredaktora Daniela Rybu.

Trnavskí novinári spomínajú na November 1989 - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Päť trnavských novinárov, ktorí mapovali novembrovú revolúciu i problémy Trnavčanov tesne po nej boli ocenení aj Cenou trnavského samosprávneho kraja.

Autor: Martin Jurčo; Ilsutr. foto. TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame