Zo slovenských polí - Jačmeň

Poľnohospodárstvo

Zo slovenských polí - Jačmeň

05. 07. 2017 15:47

Bez neho by nebolo voňavého chleba, krmiva pre dobytok ani vychladeného piva. Jačmeň je spolu so pšenicou najstaršou kultúrne pestovanou plodinou. V letnom seriály zo slovenských polí sa na jačmeň zameral redaktor Igor Daniš. 

1. časť
Stiahnuť audio súbor

Zo slovenských polí nás teraz zaujíma Hordeum. To je latinský názov jačmeňa. Igor Daniš nám povie, ako sme na tom s touto tradičnou obilninou.  

2. časť
Stiahnuť audio súbor

V letnom seriáli Reginy o poľnohospodárskych obilninách sa zo slovenských polí presunieme do Hurbanova, kde z jačmeňa produkujú slad. Čo tam zaujalo redaktora Igora Daniša? 

3. časť
Stiahnuť audio súbor

Za posledné roky klesá výroba piva na Slovensku. V roku 2015 dosiahla 2,5 mil. hektolitrov, čo je v porovnaní s najsilnejším rokom 2008  menej o vyše milión hektolitrov. Jeho spotreba však opäť stúpa. 76 litrov piva ročne na hlavu je polovica spotreby v ČR.



Autor: Igor Daniš; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie
??:??