Zo slovenských polí - Konopa

Zo slovenských polí - Konopa

Konopa siata alebo po latinsky Canabis sativa sa vo vedomí verejnosti spája predovšetkým s omamným účinkom tejto nenáročnej plodiny. Menej poznáme jej liečivé účinky a v etnografických expozíciách či na jarmokoch sa občas stretneme s textilnými výrobkami z jej vlákna. Iveta Pospíšilová v dnešnej téme seriálu bude objavovať najmä jej pozitívne účinky. Najskôr sa s etnologičkou Jarmilou Hlúchovou z Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch preniesla do minulosti. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom letnom seriáli Zo slovenských polí pokračujeme konopou siatou. Tejto neprávom ešte aj dnes často zatracovanej rastline sa hovorí aj technické konope. Na rozdiel od indickej konopy z nej nemožno získať omamné látky a marihuanu. Ešte v 60tych rokoch minulého storočia zažívala konopa siata na Slovensku zlaté časy. Naša krajina patrila k lídrom jej šľachtenia vo svete. V roku 1988 jej pestovanie celoplošne zakázali a obnovilo sa až po 20 rokoch. Viac o súčasnosti tejto rastliny v našich podmienkach sa Iveta Pospíšilová dozvedela od Radoslava Kabaštu z Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keďže prvé plody konopy siatej u nás opätovne vyrástli až pred deviatimi rokmi, aj povedomie o tejto tradičnej a užitočnej rastline je v našej krajine ešte nízke. O návrat do rôznych oblastí využitia sa už viac než tri roky usiluje rôznymi mediálnymi a osvetovými aktivitami aj združenie Konopný dvor. Iveta Pospíšilová oslovila jeho člena architekta Reného Baranyaia, aby sa viac dozvedela o konope ako stavebnom materiáli.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred sto rokmi sa napríklad v USA využívalo 600 liekov na báze konope. Zaujímavosťou je aj to, že pohlcuje viac kysličníka uhličitého než les. Po desaťročiach zatratenia tejto prospešnej rastliny sa znova celosvetovo vracia do života. O týždeň v našom seriáli s Hanou Michalčíkovou navštívime Marcelovú a budeme sa zaoberať pestovaním špaldy a horčice.


Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame