Zo slovenských polí: Repka

Zo slovenských polí: Repka

Spomeniete si na známu rozprávku o repe a dedkovi? My sa totiž presúvame na repnú skládku do Oponíc. Tam  sa  pri sejbe repky olejnej stretla s vedúcou závodu Jozefínou Kubalovou  kolegyňa Beáta Repíková.   

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Oponiciach obhospodarujú  ornú pôdu v rozlohe 900 hektárov, z toho na 135 hektároch zasejú repku olejnú.

Môžeme povedať, že v  roku 2016  sa repka najviac pestovala v Nitrianskom kraji. Najmenej repky sa pestuje v Žilinskom kraji, na ktorý pripadá  3,1 % produkcie. Včelári sa tešia tejto  úrode lebo môžu vytáčať veľmi zdravý a jedinečný repkový med. Jana Znášiková z Bratislavy získala vzťah  ku  včelárstvu  v rodine, lebo starý otec včeláril. No a na to, ako sa darí jej včielkam  znášať nektár  z repky olejnej  sa pýtala Beáta Repíková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aby repka vzišla potrebuje veľa starostlivosti a vlahy. Ak ju potom pridávame do kŕmnej  zmesi, mení sa kvalita mlieka u dojníc. Mlieko má dokonca pozitívny vplyv na zdravie a najmä na kardiovaskulárne ochorenia. Ondrej Hanušovský zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre povedal viac o repkovom krmive Beáte Repíkovej.     

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame