Klub farmárov: Slad sa nevyrába iba z nášho jačmeňa

Klub farmárov: Slad sa nevyrába iba z nášho jačmeňa

Slad je najvýznamnejšou slovenskou exportnou agrokomoditou za uplynulých 10 rokov. Jeho výrobe sa u nás venuje 7 sladovní. O ich produkciu je v zahraničí veľký záujem. A hoci sa našim sladovníkov za hranicami darí, doma bojujú s problémami. Nemajú totiž dosť domáceho jačmeňa, z ktorého by mohli slad vyrábať. Téme sa venuje Jana Obrancová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na mnoho surovín na Slovensku nemáme spracovateľov a preto ich vyvážame do zahraničia. Opačným prípadom je ale sladovnícky jačmeň. Po ňom je u nás vysoký dopyt a  preto ho musíme aj dovážať. Sladovníci volajú po vyšších výmerách, pestovatelia zas po dotáciách a vyšších výkupných cenách.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naši pestovatelia predávajú sladovnícky jačmeň asi o 20 eur za tou lacnejšie, ako zahraniční farmári. Aj to z nášho sladu v Európe robí kvalitnú a zároveň konkurencieschopnú komoditu.

Autorka: Jana Obrancová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame