Zo slovenských polí: Melóny

Zo slovenských polí: Melóny

Sú sladké, guľaté a plné vitamínov. Ich predajcov nájdete popri frekventovaných cestách, ale aj v supermarketoch. Hovorím samozrejme o melónoch, ktoré mal mimochodom rád aj spisovateľ, autor troch mušketierov Alexander Dumas. Do knižnice mestečka Cavaillon, ktoré sa preslávilo mimoriadne chutnými melónmi, venoval tristo zväzkov svojich kníh. Za to mu mali z mesta posielať dvanásť melónov ročne, a to až do jeho smrti. Poďme však teraz s Michalom Hercegom na "melónové" Južné Slovensko.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teraz jeden citát z diela Marka Twaina, s ktorým sa možno stotožníte aj vy: "Vodný melón kraľuje všetkému luxusu, je Bohom všetkého ovocia na svete. Kto raz ochutná melón, bude vedieť, čo jedávajú anjeli."

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno ste nevedeli, že meelón je z botanického hľadiskablízkym príbuzným uhorky. Ako chutí zaváraný v sladkokyslom náleve a ako zistíme, či je naozaj zrelý?

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pestovateľom melónov držíme palce a dúfame, že sa v budúcnosti dočkajú aj priamej či nepriamej podpory zo strany štátu. Možnosti sú rôzne. Niekde sú napríklad domáci pestovatelia oslobodzovaní od daní z pozemkov, inde dostávajú úľavy pri zamestnávaní rodinných príslušníkov. Nehovoriac o zvýhodňovaní domácich produktov v obchodných reťazcoch, ktoré poznáme z okolitých krajín. Ak máte v chladničke pripravený melón, možno ste naň dostali chuť práve teraz.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame