Žatva - ako sa rodí chlieb

Žatva - ako sa rodí chlieb

Pre poľnohospodárov je žatva jedným z najdôležitejších období v roku. Netrpezlivo čakajú na správnu zrelosť a vlhkosť obilia a dobré počasie. V tomto roku sa začali žatevné práce skôr kvôli teplejšiemu počasiu. Ako sa rodí náš chlieb a ako vyzerá práca na poli, sledovala Jolana Čuláková. Vybrala sa do Poľnohospodárskeho podielníckeho družstva vo Výčapoch-Opatovciach. Počas celého týždňa budeme prežívať žatvu spoločne s ňou. Dnes nasadneme do kombajna a traktora.  

Žatva - ako sa rodí chlieb Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes pokračujeme v našom seriáli o Žatve návštevou družstevného dvora, kam poľnohospodári zvážajú nakosené obilie. V Poľnohospodárskom podielníckom družstve vo Výčapoch-Opatovciach majú tri veľké sklady, v ktorých majú okrem obilia aj ďalšie plodiny ako hrach, repku alebo kukuricu. Jolanu Čulákovú zaujímalo, kde putuje obilie z poľa a čo sa s ním deje, kým ho odvezú na ďalšie spracovanie a do mlyna.

Žatva - ako sa rodí chlieb - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Horúčavy, ktoré sme zažili v posledných dňoch, sú záťažou nielen pre ľudí a zvieratá, ale aj pre rastliny. V niektorých regiónoch Slovenska vrcholí žatva a vysoké teploty spolu so spaľujúcim slnkom znižujú kvalitu dozretého obilia. Pri jeho zbere však nie je dobrý ani dážď a my sa v našom seriáli o žatve pôjdeme s Jolanou Čulákovou pozrieť, čo sa deje na poľnohospodárskom dvore, keď prší a kombajny nemôžu vyjsť do poľa.

Žatva - ako sa rodí chlieb - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme v seriáli o žatve a kosení obilia. Pre väčšinu z nás sú jej symbolom kombajny a traktory, zvážajúce vymlátené obilie do veľkokapacitných skladov a areálov družstiev či fariem. Ešte stále si však mnohí pamätajú, aké to bolo voľakedy. Jolana Čuláková sa preto spýtala manželov Benďákových, ktorí pochádzajú z Podzoboria a žijú v obci Výčapy-Opatovce. 

Žatva - ako sa rodí chlieb - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa sme vám v našom seriáli o žatve priblížili súčasnosť a minulosť práce poľnohospodárov. V dnešnej časti Jolana Čuláková zisťovala, či ešte stále fungujú dožinky a aká je  budúcnosť v pestovaní obilnín, ale aj ďalších plodín na Slovensku.

Žatva - ako sa rodí chlieb - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Budúcnosť poľnohospodárskych prác a pestovania obilnín a ich nových, ekologických odrôd na Slovensku nie je v súčasnosti ružová, ale pribúdajú farmári aj spotrebitelia, ktorí uprednostňujú kvalitu pred kvantitou.

Autorka: Jolana Čuláková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame