Lievance sú známou maškrtou, no ako ich pripraviť čo najzdravšie? Odborníčka na výživu Daša Ostertágová a Beáta Repíková majú pre vás taký recept. Pripravujeme lievance z cukiny a ovsených vločiek.
Lievance z cukiny a ovsených vločiek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Podobným spôsobom môžeme pripraviť zemiakové lievance, avšak pri ich príprave miesto ovsených vločiek do cesta dáme olúpané a postrúhané surové zemiaky, polovičnú dávku cukiny a 8 polievkových lyžíc múky. A tu je recept na Lievance z cukiny a ovsených vločiek:
Potrebujeme:
1 väčšiu cukinu, alebo 2 menšie, 4 polievkové lyžice hladkej múky, 4 polievkové lyžice ovsených vločiek, 2 vajcia, 5 strúčikov cesnaku, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, 1 čajovú lyžičku majoránu, olej na vyprážanie.
Ako na to?
Cukinu dobre umyjeme, ak má hrubšiu kožu olúpeme, čerstvú mladé lúpať nemusíme. Umytú cukinu na jemno postrúhame, osolíme a necháme asi pol hodiny odstáť, aby pustila vodu, ktorú potom z cukiny vytlačíme, aby cesto nebolo riedke. Potom pridáme múku, ovsené vločky , vajcia, prelisovaný cesnak, v dlani rozmrvený majorán (má intenzívnejšiu vôňu), a mleté čierne korenie. Vypracujeme hladké husté cesto, tak aby sa dali formovať lievance, ktoré napokon obojstranne v horúcom oleji na panvici vyprážame do zlatohneda.
Lievance môžeme podávať ako samostatný pokrm, alebo ako hlavné jedlo s veľkou oblohou rôznych šalátov, či prílohu k mäsovým jedlám.
Podobným spôsobom môžeme pripraviť zemiakové lievance avšak pri ich príprave miesto ovsených vločiek do cesta dáme olúpané a postrúhané surové zemiaky, ale len polovičnú dávku cukiny a 8 polievkových lyžíc múky.
Zajtra si pripravíme tvarohovo-slivkové gule.