Tvaroh je populárna potravina takmer na celom svete. V každej svetovej kuchyni nájdeme rozličný spôsob jeho úpravy a podávania. Odborníčka na výživu Daša Ostertágová, s ktorou tento týždeň varíme, pre nás dnes vybrala recept na tvarohovo slivkové guľky. Pripravuje ich s Beátou Repíkovou.
Tvarohové guľky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tvarohové guľky plnené slivkovým lekvárom
Potrebujeme:
280 g netučného tvarohu, 140 g hrubej múky, 1 vajce, l balíček kypriaceho prášku do pečiva, podľa potreby slivkový lekvár, štipka soli, Na posypanie: 100 g masla, práškový cukor, jemný pretrený tvaroh, mak či pomleté orechy
Ako na to?
Tvaroh rozmiešame s vajcom, pridáme múku s kypriacim práškom, soľ a vypracujeme vláčne husté cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát o hrúbke asi 1 cm a pokrájame na rovnaké kúsky. Do stredu každého kúska dáme lekvár, a vyformujeme menšie guľky. Tieto dáme potom variť do vriacej vody. Varíme asi sedem až 10 minút, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Počas varenia ich môžeme jemne od dna pomiešať. Guľky vyberáme deravou naberačkou a necháme ich odkvapkať. Pri podávaní ich môžeme posypať jemným tvarohom, makom či orechmi, práškovým cukrom a poliať rozpusteným maslom.
Tiež ich môžeme podávať s rôznymi kompótmi, alebo pudingom, poliate ovocnou omáčkou a výborné sú aj so vtáčím mliečkom.