Tvarohové guľky plnené slivkovým lekvárom

Tvarohové guľky plnené slivkovým lekvárom

Tvaroh je populárna potravina takmer na celom svete. V každej svetovej kuchyni nájdeme rozličný spôsob  jeho úpravy a podávania.  Odborníčka na výživu  Daša Ostertágová, s ktorou tento týždeň varíme, pre nás  dnes  vybrala recept na tvarohovo slivkové  guľky. Pripravuje ich  s Beátou Repíkovou.  

Tvarohové guľky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tvarohové guľky plnené slivkovým lekvárom

Potrebujeme:

280 g netučného tvarohu, 140 g hrubej múky, 1 vajce, l balíček kypriaceho  prášku do pečiva, podľa potreby slivkový lekvár, štipka soli,  Na posypanie: 100 g masla, práškový cukor, jemný pretrený tvaroh, mak či pomleté orechy

Ako na to?

Tvaroh rozmiešame s vajcom, pridáme múku s kypriacim práškom, soľ a vypracujeme vláčne husté cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát o hrúbke asi 1 cm a pokrájame na rovnaké kúsky. Do stredu každého kúska dáme lekvár, a vyformujeme menšie guľky. Tieto dáme potom variť do vriacej vody. Varíme asi sedem až 10 minút, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Počas varenia ich môžeme jemne od dna pomiešať. Guľky vyberáme deravou naberačkou a necháme ich odkvapkať. Pri podávaní ich môžeme posypať jemným tvarohom, makom či orechmi, práškovým cukrom a poliať rozpusteným maslom.

Tiež ich môžeme podávať s rôznymi kompótmi, alebo pudingom, poliate ovocnou omáčkou  a výborné sú aj so vtáčím mliečkom.

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: brynczak

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame