Šalát chia

Šalát chia

Letné horúčavy pokračujú, preto je vhodné odľahčiť aj stravovanie. Vegáni vravia, že jedia častejšie, než ostatní, pretože rýchlejšie trávia, ale zároveň majú oveľa viac energie. V tomto týždni budeme variť najmä vegánsky a trochu aj raw, teda bez tepelnej úpravy. To všetko so šikovnou dvojicou z bratislavského Biolandu v blízkosti našej rozhlasovej pyramídy. Do ich kuchyne nazrela Iveta Pospíšilová. S Ivanou Gážiovou sa na úvod naučila pripraviť kvalitný šalát chia.

Šalát chia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujeme si recept na chutný a ľahký šalát chia.
Potrebujeme: údené tofu, quinou bielu, červenú alebo čiernu, prípadne všetky tri, červenú repu, hlávkový alebo iný zelený šalát, sezamový olej, chia semienka, soľ, koreniny, bazalku, citrónovú šťavu.
Postup: Najskôr si uvaríme quinou, aby vychladla. Na panvici opečieme tofu a do misky natrháme šalát. Nastrúhame červenú repu, prípadne pomocou špiralizéra z nej vytvoríme špagety. Pridáme opečené údené tofu a vychladenú quinou. Je dôležité, aby tepelne spracované suroviny vychladli, inak by šalát zvädol. Všetko zalejeme sezamovým olejom, pridáme chia semienka, soľ, koreniny, bazalku alebo iné bylinky. Vmiešame citrónovú šťavu, premiešame a podávame.
Zajtra si o rovnakom čase pripravíme plnené cukety na paradajkovej omáčke.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame