Ryža so šafránom

Ryža so šafránom

Kuchyňa vášho srdca, to je knižka, kde sú recepty prospešné pre naše srdiečko. Správne, zdravo a teda aj pôstne sa budeme stravovať celý tento týždeň. Ľubicu Radimskú – projektovú manažérku Slovenskej nadácie srdca oslovila Mária Babinská. Dnes si pripravíme jedlo z ryže, pretože tá obsahuje málo tuku, ale zato veľa sacharidov.  Samozrejme, mali by sme dať prednosť celozrnnej ryži. 

Ryža so šafránom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

500 gramov ryže na rizoto, 160 gramov Mozzarely nakrájanej na malé kocky, šafran, jednu cibuľu, liter zeleninového vývaru, deci bieleho vína, 700 gramov zrelých cherry paradajok, 4 lyžice extra panenského olivového oleja, viazaničku bazalky, jeden strúčik cesnaku a štipku soli.

Postup:

Paradajky nakrájané na kocky ochutíme dvoma lyžicami olivového oleja, dáme tam posekané lístky bazalky a strúčik cesnaku, ktorý roztlačíme. Asi dve hodiny necháme marinovať. Nakrájanú cibuľu dáme na oheň do hrnca spolu s malým množstvom vody, tak aby sa spenila. Pridáme ryžu a opražíme ju. Dochutíme bielym vínom. Ďalej pridáme šafran a horúci zeleninový vývar. Opäť budeme variť, kým sa vývar nevyparí. A ešte to ochutíme dvoma lyžicami olivového oleja. Natrieme pudingovú formu a do polovice ju naplníme ryžou. Na vrstvu ryže dáme vrstvu Mozzarely a niekoľko lístkov bazalky. Zvyšok prikryjeme opäť ryžou a dobre natlačíme. Pečieme 30 minút  pri teplote 200 stupňov. Po dopečení vyklopíme z formy na tanier a do otvoru dáme marinované paradajky, ktoré osolíme.  

Zajtra si upečieme cibuľový posúch.


Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame