Tekvicový koláč

Tekvicový koláč

Po dvoch slaných receptoch s tekvicou si dnes pripravíme niečo sladšie. Iveta Pospíšilová sa dozvedela zaujímavý recept od piešťanského kuchára Petra Maťa. Pracuje v tíme s kolegami, ktorí v tomto týždni prezrádzajú recepty na tekvicové jedlá.

Tekvicový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujme si recept na Tekvicový koláč s citrónovou polevou.
Potrebujeme:  1 a pol tekvice, 6 vajec, 30 gramov olivového oleja, 30 gramov rastlinného oleja – to je asi 1 polievková lyžica, 400 gramov cukru, 360 gramov polohrubej múky, 20 gramov kypriaceho prášku, 40 gramov tekvicových semienok, škoricu a muškátový oriešok.

Na citrónovú polevu 1/2 citrónovej a 1/2 pomarančovej šťavy.

Postup:  Tekvicu rozštvrtíme a pečieme pri 160 stupňoch asi 30 – 40 minút. Roztriedime semiačka a tekvicu. Spravíme z toho pyré a ochutíme škoricou a muškátovým orieškom. Vajcia rozšľaháme do peny a pridáme cukor. Šľaháme približne 2-3 minúty. Pyré zmiešame s jednou polievkovou lyžicou olivového a jednou rastlinného oleja. Polohrubú múku s kypriacim práškom a tekvicovými semienkami zmiešame s tekvicovým pyré, s vyšľahanými vajíčkami a túto zmes vylejeme na plech. Pečieme pri 160 stupňoch asi 40 minút. Medzitým si pripravíme polevu. Zmiešame polovicu citrónovej a polovicu pomarančovej šťavy s práškovým cukrom. Vymiešame do hustejšej konzistencie a polejeme ňou koláč.
Recept nájdete aj na webovej stránke Rádia Regina Západ v sekcii Kulinárium.

Zajtra si pripravíme tekvicové pyré a tekvicovú polievku.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame