Tekvicová polievka

Tekvicová polievka

Aj po dnešný recept si s Michalom Hercegom zájdeme k susedom, na Moravu. Povie nám ho Jaroslav Rektor, ktorý síce nie je kuchár, ale za to spoľahlivý ochutnávač. Poďme si teda uvariť tekvicovú polievku, dýňačku.

Tekvicová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tak ešte raz tekvicová polievka alebo ak chcete dýňačka.

Potrebujeme: 1 kg tekvice hokaido, 3 stredne veľké zemiaky, 2 stredné mrkvy, 1 strednú cibuľu, 3 strúčiky čínskeho cesnaku, polievkové korenie podľa rodinných zvyklostí, bobkový list, lyžičku sušeného rozmarínu, lyžicu olivového oleja. Polievku si môžeme dochutiť podľa vlastných predstáv, napríklad sladkou či kyslou smotanou.

Polievku varíme v tlakovom hrnci, ale dá sa pripraviť aj v bežnom. Do hrnca nalejeme olej, speníme cibuľku, pridáme tekvicu pokrájanú na kocky a rýchlo opražíme. Podlejeme asi jedným a pol litrom vody, pridáme pokrájanú mrkvu a zemiaky, vsypeme polievkové korenie, prelisovaný cesnak, tymian a bobkové listy. V tlakovom hrnci dusíme 7-10 minút od uzavretia ventilu. V bežnom hrnci varíme do zmäknutia zeleniny. Všetko rozmixujeme ponorným mixérom. V prípade potreby dosypeme polievkové korenie alebo soľ. Zvyšnú tekvicu si môžeme zamraziť a neskôr využiť na ďalšiu polievku.

Zajtra si pripravíme sviečkovú s brusnicami.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame