Sviečková

Sviečková

Pripraviť dobrú sviečkovú nedokáže hocikto. Niektoré suroviny z nasledujúceho receptu vás možno aj prekvapia, napríklad citrónová šťava, brusnice či šľahačka. Môžete sa však spoľahnúť. Toto jedlo už dvadsať rokov vo veľkom pripravuje šéfkuchár gastrocentra brnenského výstaviska Radek Bušina. Rozprával sa s ním Michal Herceg.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na sviečkovú potrebujeme kvalitné zadné hovädzie mäso, ktoré si dopredu našpikujeme, čiže poprekladáme kúskami slaniny. Necháme deň odležať, osolíme, okoreníme. V deň varenia si pripravíme zeleninový základ z cibule, petržlenu, zeleru a tuku. Orestujeme, pridáme mäso a zalejeme vývarom z bravčových kostí. Dusíme do mäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a pripravíme si omáčku. Mlieko rozmiešame s múkou, vlejeme to do výpeku, prepasírujeme a dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou. Keď je omáčka dobre prevarená, prepasírujeme ju cez husté sito. Jednu porciu tvoria dva plátky mäsa, omáčka a takzvaný brusnicový terč, ktorý pozostáva z citrónu, brusníc a trošky šľahačky. Ako príloha je vhodná žemľová knedľa.

Zajtra si pripravíme Moravského vrabca.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame