Moravský vrabec

Moravský vrabec

Dnes to bude absolútna klasika, ktorú však nezaškodí pripomenúť a oživiť. Moravského vrabca nám ponúkne šéfkuchár z brnenského výstaviska Radek Bušina. Michal Herceg sa ho samozrejme najprv pýtal na potrebné suroviny.

Moravský vrabec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na moravského vrabca si pripravíme bravčový bôčik, bravčové pliecko, cesnak, soľ, rascu, cibuľu. Mäso si nakrájame na väčšie kocky. Osolíme, ocesnakujeme, posypeme rascou, podlejeme vodou a dáme piecť do trúby. Pečieme asi hodinu a pol až dve hodiny pri teplote 160 stupňov Celzia. Výpek z mäsa si rozohrejeme, necháme ho vyrestovať na tuk, poprášime múkou, zalejeme a dochutíme soľou, korením a cesnakom. Ako príloha sa hodí dusená kapusta. Kapustu si nastrúhame, zalejeme troškou vody, posolíme, pridáme rascu a dáme variť. Keď je kapusta mäkká, zahustíme ju zápražkou. Tú si pripravíme z múky a z tuku a dochutíme soľou, cukrom, octom a rascou. Zemiaky na knedle si uvaríme deň vopred. Necháme ich vychladnúť a nastrúhame ich na hrubo na strúhadle. Pridáme vajíčko, krupicu a hrubú múku. Trochu osolíme, pripravíme cesto a z cesta tvarujeme guličky alebo valčeky, ktoré varíme dvadsať minút vo vode. Moravský vrabec sa môže podávať aj s uvarenými a roztlačenými zemiakmi s cibuľkou.
Zajtra si pochutíme na moravskej cibulačke.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame